Ajax stunt tegen FC Lisse … 1-4 !!!

1415lis-aja00.jpg

Na een 1-0 achterstand in de rust wist Ajax tegen FC Lisse na de pauze orde op zaken te stellen. Door doelpunten van Mimoun Eloisghiri (2x), Kenneth Misa Danso en Yuri Rose behaalden de mannen van Bart Logchies een zeer fraaie, maar enigszins geflatteerde overwinning op Sportpark Ter Specke.

wedstrijdbeleving door Marcel DSC_7295

Dat Ajax de laatste weken in de lift zit is alleen maar een leuke constatering en geeft alle betrokkenen rondom de zaterdagtak van Ajax een trots gevoel. Hedenmiddag echter begon de wedstrijd gewoon weer op 0-0 en moest Ajax zich andermaal bewijzen tegen één van de grootmachten uit het zaterdagvoetbal. FC Lisse begon overtuigend en zette Ajax meteen onder druk. Al na drie minuten werd dit uitbetaald toen een ingooi van Niels Buijs op het hoofd belandde van Tom Zoontjes die ongehinderd en kinderlijk eenvoudig mocht binnen koppen (1-0). Ajax had blijkbaar niets geleerd van de eerste competitiewedstrijd tegen Barendrecht, want de Amsterdammers kwamen niet veel later andermaal goed weg toen routinier Kevin Winter de 2-0 op zijn schoen had liggen. De Ajax-defensie inclusief doelman Schmitz waren blijkbaar vergeten dat een wedstrijd begint bij het eerste fluitsignaal en dat zeker op dit niveau concentratie en scherpte geëist wordt vanaf de eerste seconde !

1415lis-aja03.jpgKenneth Misa Danso scoorde weer

Ajax kwam schoorvoetend enigszins weer wat terug in de wedstrijd en mede geholpen door de nerveus ogende verdediging van FC Lisse mocht Ajax langzaam, op het overigens zeer stroeve veld, wat doen aan het aangetaste zelfvertrouwen. De grote man die Ajax op sleeptouw nam was Mimoun Eloisghiri. Regelmatig was de nummer 9 een plaag voor de thuisclub en zo kwam langzaam de wedstrijd steeds meer in balans en begon Ajax zijn ritme te vinden. De eerste vijf à tien minuten van de wedstrijd zijn we “vergeten”, want in het vervolg van de eerste helft trok Ajax het spel steeds meer naar zich toe en met name Kenneth Misa Danso en Mimoun Eloisghiri zorgde voor de nodige onrust in de geel-blauwe defensie. Het enige dat aan de Amsterdammers ontbrak was voorin het laatste stukje raffinement of venijn in de afronding. De aanvallen van Ajax begonnen er steeds beter uit te zien en de thuisclub loerde voornamelijk nog op de snelle omschakelingen en het afstraffen van foutjes van de Ajacieden. De wat fletse eerste helft werd derhalve afgesloten met een 1-0 achterstand, maar het vertoonde spel van het laatste half uur bood voldoende perspectief voor het restant van de wedstrijd.
1415lis-aja02.jpgJordi Meester speelde een verdienstelijke partij

Het wordt inmiddels een gewoonte maar wel een hele fijne. Ajax en de tweede helft. Ook nu weer toonde Ajax een ander gezicht (we zijn benieuwd wat trainer Logchies dan in de thee doet). Meteen vanaf de aftrap dicteerde Ajax het spelbeeld en zo moest de thuisclub achteruit. Dat werd onderstreept in de 47e minuut toen Kenneth Misa Danso Mimoun Eloisghiri wegstuurde. Mimoun trok vanaf de buitenkant van het strafschopgebied naar binnen toe en haalde vervolgens verwoestend uit voor de schitterende 1-1.
1415lis-aja04.jpgGlenn van Zoolingen probeert Mo Messaoud af te stoppen

Ajax was andermaal los. Het veldspel werd steeds beter en verzorgder en het combineerde er lustig op los. De rollen waren volledig omgedraaid in de beginfase van de wedstrijd. Het was nu Ajax dat zijn tegenstander onder druk zetten en dat bewees o.a. Kevin de Visser met een vliegend schot in de 51e minuut die een meter overzeilde. FC Lisse was de grip op de wedstrijd helemaal kwijt hoewel het met opportunistisch veldspel Ajax nog af en toe deed schrikken. Ajax had inmiddels zijn zaakjes volledig op orde. Helemaal in de 67e minuut toen Sergio Cameron de bal het strafschopgebied injaagde waar de verdediging van FC Lisse zo van schrok dat het pardoes de bal aan de verkeerde kleur schonk. De man die het geschenk maar al te graag wilde uitpakken was Kenneth Misa Danso, die de bal keurig onder doelman de Vries in het doel schoof (1-2).
1415lis-aja01.jpgKevin de Visser snelt voorbij zijn tegenstander

Ajax rook bloed en had de teugels inmiddels stevig in handen en had niet veel later de 1-3 kunnen maken, maar Kenneth Misa Danso week iets teveel naar buiten uit waardoor de bal in het zijnet terecht kwam. FC Lisse was het bijna aan zijn stand verplicht en ook aan het vele thuispubliek om nog even alles eruit te persen. Zo werd Ajax twintig minuten voor tijd weer even achteruit gedrongen met als gevolg een aantal hachelijke momenten. Van enig verzorgd voetbal was allang geen sprake meer. De thuisclub zorgde ervoor dat de bal zo snel mogelijk naar voren werd gespeeld waar met name de dode spelmomenten nog voor veel gevaar zorgden. Nee, als er dan toch weer een kritische noot moet vallen in deze wedstrijdbeleving, is het wel de uiterst onrustige indruk die Ajax achterliet bij inworpen en corners. Deze onzekerheden zorgden ervoor dat Ajax in een tijdsbestek van vijf minuten tweemaal goed weg kwam bij diverse scrimmages voor de goal.
1415lis-aja07.jpgYuri Rose is sterker dan Kevin Winter

Desondanks bleef Ajax onverminderd het betere van het spel houden, maar omdat FC Lisse bleef strijden voor de gelijkmaker ontstond er gaandeweg ook steeds meer ruimte die door de rappe en behendige Ajax-spelers dankbaar werd aangegrepen om de opponent de stuipen op het lijf te jagen. Maar voordat het duel beslist werd moest Ajax nog éénmaal zijn adem inhouden toen Justin Valk maar net overkopte (85e min.). Daarna was het antwoord al snel weer voor Ajax dat zich mocht uitleven in de slotfase. Het was in de 86e minuut een onschuldige ingooi van Glenn van Zoolingen die doelman de Vries bereikte. Zijn uittrap werd echter onderbroken door een eigen mede speler (Winter), waardoor de bal ongevraagd weer terug werd gebracht bij Yuri Rose, die met een subtiele hakbal Mimoun Eloisghiri op het randje van buitenspel vrij zette voor de Vries. Hij moest lijdzaam toezien hoe hij werd omspeeld … 1-3.
De poort werd opengezet en de weinige, maar trouwe Ajax aanhangers hebben hun ogen uitgekeken hoeveel vrijheid onze mannen nog kregen in de slotfase. Deze werd optimaal benut. In blessuretijd was het invaller Ogür Kaya die vanaf eigen helft ongehinderd mocht opstomen. In zijn ooghoeken had hij de hardwerkende Yuri Rose al gezien, die vervolgens op zijn beurt doelman de Vries verschalkte met een heerlijke magnifieke boogbal in de kruising voor een ongekende 1-4 eindstand.
1415lis-aja05.jpgOgür Kaya viel goed in en bereidde de 1-4 voor

Ajax had opnieuw vriend en vijand verrast en de eerste uitzege in de Topklasse was daarom ook dik en dik verdiend. Op basis van de prima tweede helft en gepaard gaande met verzorgd en leuk voetbal. Het is een mooie uitdaging voor de technische staf om de scherpe randjes eraf te halen en Ajax met beide benen op de grond te houden. Wellicht kunnen we zo een stabiele middenmoter worden. We zijn in ieder geval op de goede weg nietwaar ?

Tot aanstaande dinsdag op De Toekomst voor ons bekertoetje tegen de profs van N.E.C. met hopelijk op het eind een dikke toef slagroom !

1415lis-aja06.jpgKid Ronday is weer blessurevrij en viel prima in

FC Lisse – Ajax 1-4 (1-0)
Doelpunten: 3. Tom Zoontjes 1-0, 48. Mimoun Eloisghiri 1-1, 67. Kenneth Misa Danso 1-2, 85. Mimoun Eloisghiri 1-3, 92. Yuri Rose 1-4
Scheidsrechter: S.de Brito Roque
Toeschouwers: 800 

Gele kaarten: Rik Vermeulen, Kevin Winter (beiden FC Lisse)
FC Lisse:
Mark de Vries, Niels Buijs (25. Lars Rauws), Tom Zoontjes, Roel de Goede, Kevin Winter, Tom Broekhuizen, Renaldo Jongebloet, Rik Vermeulen, Justin Valk, Richard van Heulen (66. Koen Fokkema), Mohammed Messaoud (75. Nigel Hardenberg)
Ajax:
Maurits Schmitz, Jordi Meester, Siver Abdulrahman, Kevin de Visser, Rience Schurman, Glenn van Zoolingen, Thomas Metzemaekers (71. Ralph Owusu), Mimoun Eloisghiri (89. Kid Ronday), Yuri Rose, Sergio Cameron, Kenneth Misa Danso (80. Ogür Kaya)

Klik hier voor 122 extra foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

Media:
Klik hier voor een verslag op de site van FC Lisse
Klik hier voor een verslag op het Leids Dagblad
Klik hier voor een verslag op VOZ
Klik hier voor een samenvatting van Omroep West.
Klik hier voor een verslag op HAV.
Klik hier voor een verslag en interviews op RTVNH.