Kleine overwinning Ajax op Genemuiden … 1-0

1415aja-gen00.jpg

Na de midweeks verloren (na strafschoppen) bekerwedstrijd tegen NEC wist Ajax zaterdag 1 vanmiddag op het eigen sportpark De Toekomst wel te winnen. Door een doelpunt van Kenneth Misa Danso na vier minuten pakte de ploeg van trainer Bart Logchies de drie punten, de derde zege op rij en steeg naar plaats vijf in de Topklasse.
1415aja-gen05.jpgKenneth Misa Danso maakte de enige treffer van de wedstrijd

wedstrijdbeleving door Marcel DSC_7295
Het zijn mooie weken voor de amateurtak van Ajax. De laatste drie competitiewedstrijden zeven punten en die onvergetelijke bekeravond tegen NEC waar Ajax propaganda voor zichzelf maakte. Daar schuilt nu opeens het gevaar. Nieuwkomer Ajax maakt naam binnen de Topklasse en daar buiten en dus zullen tegenstanders Ajax toch anders gaan benaderen. De Amsterdammers blaakten dus van het zelfvertrouwen voor aanvang van het duel tegen sc Genemuiden, maar zouden die 120 minuten bekervoetbal ons parten gaan spelen ? Daar leek het in de openingsfase op het zonovergoten De Toekomst niet op. Direct vanaf de aftrap zette Ajax de tegenstander onder druk en dat resulteerde al in de 4e minuut in de openingsgoal. Het was Rience Schurman die Kenneth Misa Danso diep stuurde die vervolgens zijn tegenstander eruit liep, naar binnen draaide en onder doelman Flier de 1-0 binnenschoot. Deze uitstekende opsteker werd door Ajax gebruikt om de tegenstander nog meer bij de strot te pakken en in de 10e minuut was captain Yuri Rose dicht bij de 2-0. Zijn kopbal werd van de lijn gehaald door verdediger Netjes. Ajax, dat energiek en met volle overtuiging het duel aanging, was op alle fronten de baas over de tegenstander. Continu waren de Ajacieden een stapje eerder bij de bal waardoor Genemuiden maar moeilijk zelf aan voetballen toekwam.
1415aja-gen06.jpgKevin de Visser was sterk in de duels

Ajax kon verder vertrouwen op een solide verdediging waar het met Jordi Meester en Siver Abdulrahman niet één maar twee sloten op de deur had. Ajax had in de 29e minuut een strafschop moeten krijgen toen Ralph Owusu mee opgekomen was en overduidelijk aan zijn shirt werd vastgehouden, maar scheidsrechter Bekebrede beoordeelde de situatie anders en bestrafte Ajax voor een aanvallende fout. Dit alles in een fase dat het duel wat aan het wegebben was. Ajax had nog steeds geen kind aan Genemuiden dat wel probeerde van zich af te bijten, maar het gebeurde met te weinig overtuiging waardoor Ajax nog niet hoefde te vrezen. Zelf hadden de Amsterdammers in de 38e minuut de tweede goal moeten binnen schieten nadat Mimoun Eloisghiri Ralph Owusu diep stuurde. Hij kwam oog in oog te staan met doelman Flier maar faalde. De laatste kans in een amusante eerste helft (zeker als je door een roodwitte bril had gekeken ) was andermaal voor Ajax, waar Glenn van Zoolingen Mimoun Eloisghiri nog in een riante scoringspositie zette. Uiteindelijk bleek de hoek te moeilijk te zijn waardoor de ruststand slechts 1-0 was. Zo konden we simpel de conclusie trekken dat Ajax zichzelf tekort deed door maar eenmaal te scoren.
1415aja-gen01.jpgMimoun Eloisghiri speelde net als dinsdag weer vanaf het begin

De tweede helft werd in eerste instantie nog aardig begonnen, maar al snel werd Genemuiden wat brutaler zonder dat er overigens veel uit voort kwam. Het gaf wel aan dat deze wedstrijd door die magere 1-0 nog niet gespeeld was of toch ? Want in een tijdsbestek van één minuut, zo rond de 55e minuut, kreeg Ajax twee dotten van kansen. Eerst was het de opvallend aanvallende Owusu die zijn schot over getikt zag worden, gevolgd door een schot van invaller Ogür Kaya (hij verving de wat zieke Misa Danso) wat maar ternauwernood langs de paal ging. Genemuiden bleef geloven in een beter resultaat, deed dat op geheel eigen wijze maar de echte overtuiging en wellicht ook klasse ontbraken simpelweg hedenmiddag om Ajax echt te doen schrikken. Dat toch in de wetenschap dat de laatste twee weken GVVV en Spakenburg waren verslagen.
1415aja-gen04.jpgSiver Abdulrahman was vanmiddag bijna onpasseerbaar

Ajax, dat nu wel langzaam steeds meer symptomen van vermoeidheid begon te vertonen, kon de scherpte in de laatste eindfase op het veld niet meer opbrengen. Veel veelbelovende aanvallen werden vroegtijdig onderbroken of er werden verkeerde keuzes gemaakt. Dat wil niet zeggen dat Ajax geen mogelijkheden meer kreeg om de score uit te breiden, want de onvermoeibare Kevin de Visser schoot in kansrijke positie te slap de bal in de handen van doelman Flier (67e min.). Genemuiden, dat in de slotfase wel wat meer druk naar voren had, kon zijn beste kans van de wedstrijd op papier zetten in de 72e minuut toen Philip Ties rakelings over kopte. Zo werd Ajax andermaal gewaarschuwd dat ondanks het veldoverwicht er nog van alles mogelijk was.
1415aja-gen03.jpgDit hoogstandje leverde Genemuiden weinig op

Bij Ajax was het beste er wel van af in de laatste minuten alhoewel de Amsterdammers nog legio kansen kregen om de score op te voeren. Zo zagen we Sergio Cameron op doelman Flier schieten en in de rebound was het invaller Thomas Metzemaekers die hoog over knalde (84e min.). Aan ruimte op het veld geen gebrek en daar heeft Ajax te weinig mee gedaan. De roodwitte brigade van trainer Logchies sprong in de slotfase slordig om met mogelijkheden die het kreeg, want met wat meer overzicht en beleid in het spel was de score zeker hoger uitgevallen dan deze magere maar dikverdiende 1-0. Zo werd een uiterst succesvolle week afgesloten met opnieuw drie punten die zeker nog meer waarde heeft als je de slijtageslag tegen NEC meeneemt in je gedachten. Volgende week mogen “onze“ mannen de mouwen opstropen tegen Capelle, want dat gaat zeker een hete middag worden.
1415aja-gen02.jpgYuri Rose komt net te laat bij de bal

Klik hier voor 117 extra foto’s van deze wedstrijd.

Ajax – sc Genemuiden 1-0 (1-0)
Doelpunt: 4. Kenneth Misa Danso 1-0
Scheidsrechter: R. Bekebrede
Toeschouwers: 450
Gele kaarten: Yuri Rose (Ajax), Philip Ties (sc Genemuiden)
Ajax:
Maurits Schmitz, Ralph Owusu, Siver Abdulrahman, Jordi Meester, Rience Schurman, Kevin de Visser, Sergio Cameron, Glenn van Zoolingen, Mimoun Eloisghiri (78. Thomas Metzemaekers), Yuri Rose, Kenneth Misa Danso (46. Ogur Kaya)
SC Genemuiden: Albert Flier, Arjen Netjes, Ryan van Lente, Gieljan Tissingh, Erik Rotman, Berry Halfwerk (81. Herman van Dijk), Siebren Visscher (83. Jacco Riemens), Patrick Lip, Sijmon Eenhoorn, Philip Ties, Tjeerd Korf

Ralph Owusu speelde ook nu weer op de rechtsbackpositie

Media:
Klik hier voor een verslag op HAV
Klik hier voor een verslag op RTVNH
Klik hier voor een verslag op VOZ
Klik hier voor een verslag op RTV Oost
Klik hier voor een fotoverslag en hier voor een verslag van SC Genemuiden

Video