Morgen, zaterdag 25 juni 2022, is de finale om het algeheel Nederlands kampioenschap in de reserve Hoofdklasse. Ajax zaterdag 2 reist af naar Zwolle om het op te nemen tegen Berkum 2. De aftrap is om 12:00 uur.

Ajax werd ongeslagen kampioen in de reserve Hoofdklasse dit seizoen. Met 64 punten uit 24 wedstrijden (slechts 4x speelde Ajax gelijk) kon alleen Volendam 2 (60 uit 24) Ajax bijbenen, maar nummer drie (Spakenburg 2) volgde op ruime afstand met 50 uit 24. Met liefst 87 doelpunten voor en slechts 31 tegen was Ajax ook nog eens de meest scorende ploeg. In de playoffs op weg naar deze finale werden achtereenvolgens Kampong 2 (2-3), Genemuiden 2 (4-2) en Nemelaer 2 (4-1) verslagen en dus zou je zeggen dat ook de finale een prooi is voor Ajax. Echter, het zijn altijd aparte wedstrijden en de vorm van de dag is simpelweg alles bepalend. Er is geen revanche mogelijk, dus een echte ‘do or die’ wedstrijd morgen op Sportpark de Vegtlust.

Daarnaast bewerkstelligde opponent en gastheer Berkum bijna hetzelfde als Ajax. In de competitie werd slechts op de laatste speeldag een (en de enige) nederlaag geleden. Met 61 punten uit 24 wedstrijden werd Berkum kampioen met een ruime voorsprong van 7 punten op Excelsior ’31 2 uit Rijssen. Toevalligerwijs de enige ploeg die Berkum 2 wist te verslaan (1-3). Ook het doelsaldo van Berkum was gedurende de competitie indrukwekkend. 77 gescoorde doelpunten en selchts 14 tegen. In playoffs werden achtereenvolgens ZSV 2 (2-1), Longa ’30 2 (0-3) en Quick Boys 2 (3-0) verslagen.

Er is dus werkelijk geen favoriet aan te wijzen voor morgen. Waarschijnlijk de ploeg die de naam van het sportpark eer aandoet mag zich kronen tot landskampioen. Saillant detail. Het lukte Ajax 2 één keer eerder in de historie om deze titel te grijpen. Exact 25 jaar geleden namelijk. Een mooie verwijzing ook naar het in gebruik nemen van ons eigen sportpark De Toekomst … exact 25 jaar geleden en waartoe afgelopen zondag een groot feest bij Ajax werd gevierd. Hopelijk kunnen we zo’n feestje morgen weer vieren.