column: Logchies logica

foto Bart L

Beste Ajacieden,

Hierbij mijn vierde column waarbij de winterstop inmiddels is aangebroken voor de Ajax amateurs. Dinsdagavond 16 december hebben we, volgens de traditie van de afgelopen 24 jaar, tijdens de laatste training het Dick de Groot toernooi gespeeld op De Toekomst. Hieraan doen alle spelers van de zaterdag 1,2,3 en veteranen mee maar ook leiders, verzorgers, fysio’s en zelfs een wereldberoemde DJ. Na afloop wordt er met elkaar gegeten en gedronken. Hoogtepunt van dit integratiefestival is de speech van Dick de Groot en de daarin verwerkte uitreiking aan het team dat eerste is geworden. Alles wat daaronder eindigt telt niet mee en kan de vuilnisbak in volgens Dick. Mooi om de cultuur van Ajax, het verenigingsgevoel, terug te zien in deze markante oud-trainer.

Hoewel ik nog niet helemaal tot rust ben gekomen, kijk ik toch nog even achteruit maar vooral vooruit. De laatste wedstrijden zijn niet naar wens verlopen. In de wedstrijden waar we de punten hadden moeten pakken, lieten we ze liggen en ondertussen liepen we schade op door (onnodige) schorsingen. De puntendelingen tegen Hardenberg in de slotfase, Excelsior Maassluis en ONS Sneek hadden overwinningen kunnen c.q. moeten zijn en dan had de wereld er heel anders uitgezien. De nederlaag tegen GVVV was ongelukkig, die tegen Rijnsburgse Boys terecht. Spakenburg was een dieptepunt qua spel en discipline. Verliezen tegen deze ploeg is geen schande, de manier waarop had veel beter gekund. Daar waar het erop leek dat we eindelijk weer eens compleet zouden zijn na de winterstop en de strijd vol aan zouden kunnen gaan in de eerste pot met FC Lisse, een directe concurrent, missen we nu door schorsingen Kevin de Visser en Rience Schurman.

Ondertussen kunnen we stellen dat we steeds meer ervaring hebben opgedaan in deze fantastische Topklasse. Het is duidelijk dat we in kwaliteit niet de beste selectie hebben, maar we toch een rol kunnen spelen. Voorwaarde is echter wel om zoveel mogelijk compleet te blijven. Handhaving behoort dan zeker tot de mogelijkheden. Het zal het seizoen bovendien echt geslaagd maken en doen voelen als een kampioenschap.

Aan het vervolg van deze uitdaging zullen we hard gaan werken in het trainingskamp op Gran Canaria. Vroeg in de ochtend van 2 januari vliegen we heen om op woensdag 7 januari laat weer terug te keren. Het programma is een aaneenschakeling van activiteiten waarbij voetbal en ontspanning elkaar afwisselen. In de afgelopen drie seizoenen zijn we twee keer eerder op Gran Canaria geweest en werd er na de winterstop een kampioenschap en een promotie bewerkstelligd. Hopelijk nu dus handhaving.

Intussen loopt de carrousel voor trainers en spelers al op volle toeren. Ajax is laat met het ondernemen van actie op dit front. Veel is nog onduidelijk binnen de organisatie. Over bijvoorbeeld de Landelijke Divisie (vanaf seizoen 2016/2017) en hoe dit een rol kan spelen binnen Ajax en zijn opleiding is nog niets bekend. Als trainer heb ik de ambitie om zo hoog mogelijk werkzaam te zijn en zou ik graag de uitdaging aan willen gaan om in deze Landelijke Divisie aan de slag te gaan. Om die mogelijkheid zo groot mogelijk te maken zullen er keuzes gemaakt moeten worden, maar dat lijkt me logisch …

Ik wens iedereen een prettige feestdagen en een gezond, gelukkig en sportief 2015 !

Bart Logchies.