Weer zware nederlaag Ajax in uitwedstrijd

Wie wil er nu niet voetballen op misschien wel het mooiste sportpark van Nederland ? De behaalde resultaten in het verleden op sportpark Nieuw Zuid te Katwijk waren prima. Alle reden dus om met frisse moed en zelfvertrouwen de strijd aan te gaan met grootmacht Quick Boys waar ex-Ajacieden Dennis Kaars en Chima Bosman op de bank begonnen.

wedstrijdbeleving van Marcel

Ajax was geveld door nieuwe blessuregevallen (waaronder Kenneth Misa-Danso en Ralph Jurka) en dat maakte de lijst met afwezigen alleen maar langer en langer. Maar wie Ajax de eerste twintig minuten aan het werk zag kon niet anders concluderen dat de Amsterdammers prima mee voetbalden. Natuurlijk nam de thuisclub het initiatief en deelde het de lakens uit, maar van enige doortastendheid was nog geen sprake en dus kon de promovendus zelf ook af en toe wat speldenprikjes uitdelen. Zo zagen we in de 12e minuut een uitstekende voorzet van Celso Uhlenbeek die Ricardo Fransberg maar net niet bereikte voor de anders zekere 0-1. Ook in de 16e minuut was Kevin Owusu Asare dicht bij een Amsterdamse voorsprong. Helaas hebben we met het benoemen van deze kansen meteen wel alle cadeautjes uitgepakt, want naarmate de eerste helft vorderde greep Quick Boys Ajax steeds meer bij de strot. Aldus was de 1-0 in de 22e minuut een logisch vervolg ook al kwam deze uit een vrije trap die door Kelvin Maynard van dichtbij werd binnen geschoten.

Ajax, dat de organisatie wel op orde had, kon steeds minder een vuist maken maar had het geluk dat de thuisclub vooralsnog het vizier voorin nog niet op scherp had staan en dus bood die magere 1-0 mogelijkheden voor Ajax in de spaarzame omschakelmomenten. Zo ook in de 37e minuut toen Ricardo Fransberg een kopbal niet voldoende kracht kon geven en zodoende kon doelman van der Helm ingrijpen. De thuisclub had zijn passende antwoord wel al klaar liggen in de 40e minuut toen Marc de Kruijs met zijn voorzet Kay Tejan wist te bereiken nadat Roy Deken en Marijn Sterk zich volledig verkeken. De 2-0 ruststand was ondanks het bij vlagen prima tegenspel van Ajax toch verdiend te noemen.

Na 40 seconden in de tweede helft kon definitief een streep gezet worden door de eventuele ambities die Ajax misschien nog zou hebben. Een misverstand tussen doelman Zandwijken en Bart Spil (3-0)  zorgde ervoor dat SBS 6 weer een aardig moment erbij had gekregen voor het programma “Funniest Home Video’s”. Vanaf dit moment speelde Ajax een kansloze wedstrijd en het was bij vlagen schrijnend om te zien hoe het voetballend de les werd gelezen. In bijna alles was Quick Boys Ajax de baas en kregen we een flash back naar twee weken geleden in Noordwijk waar ook de mannen tegen de jongens, met alle respect geschreven, aan het voetballen waren.  

Een moment van opleving zagen we wel in de 67e minuut toen Joey Ravensbergen de bal verspeelde aan Kevin Owusu Asare die naar binnen draaide en de bal in de verre hoek deed belanden voor een wonderschone 3-1. Hierna hield de thuisploeg Ajax weer onder de duim en mocht het doelman Ruben Zandwijken dankbaar zijn dat hij het schot van Kelvin Maynard wist te pareren. Nadat Dennis Kaars het veld had betreden voor de laatste vijftien minuten moest Ajax in de slotfase nog tweemaal het hoofd op kinderlijke en eenvoudige manier buigen. We doen Ricardo Kuijvenhoven te kort met zijn zeer fraaie vijfde treffer, maar de 4-1 die Ajax even doorvoor te verwerken had gekregen mocht opnieuw worden bijgeschreven in het rijtje knullig. De voorzet van Joey Ravensbergen werd door invaller Jay Winter namens Ajax achter zijn eigen doelman gekopt.

Zo kreeg Ajax al zijn 13e tegengoal te verwerken na drie duels en ondanks de vele blessures, die natuurlijk als excuus gebruikt mogen worden, kunnen we op dit moment wel concluderen dat Ajax voor dit niveau een maatje te klein is. Of mogen we misschien wel hardop zeggen dat Ajax niet voldoende of serieus heeft geanticipeerd op zijn promotie ? De komende twee thuiswedstrijden tegen stadgenoot De Dijk en promovendus SJC  uit Noordwijk zullen de vraag tegenspreken of kracht bij zetten.

QUICK BOYS – AJAX 5-1 (2-0)
Doelpunten: 23. Kelvin Maynard 1-0, 41. Kay Tejan 2-0, 46. Bart Spil (e.d.) 3-0, 68. Kevin Owusu Asare 3-1, 79. Jay Winter (e.d.) 4-1, 85. Ricardo Kuijvenhoven 5-1
Scheidsrechter: N.B. Smit
Toeschouwers: 2158
Gele kaarten: Bart Spil, Mitchell Burgzorg, Marijn Sterk (allen Ajax)
Opstelling Quick Boys: Paul van der Helm, Tim Bloemendaal, Joey Ravensbergen, Mohamad Mahmoed, Kay Tejan, Ricardo Kuyvenhoven, Bert Steltenpool (75. Dennis Kaars), Marc de Kruijs (75. Cem Sahin), Jeffrey Ket, Kenny Anderson (29. Thijs van Hofwegen), Kelvin Maynard
Opstelling Ajax: Ruben Zandwijken, Mitchell Burgzorg, Bart Spil, Roy Deken, Marijn Sterk, Glenn van Zoolingen, Kevin Owusu Asare (70. Jay Winter), Jack van Moerkerk, Celso Uhlenbeek (58. Patrick van der Kuijl), Ruben Adneij (46. Tim de Jong), Ricardo Fransberg

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

Media:
– Klik hier voor een verslag op VOZ.
– Klik hier voor een verslag op Omroep West.
– Klik hier voor de samenvatting

Visits: 119