Ajax na penalty’s uit KNVB-beker

Kon het, in de competitie zo, geplaagde Ajax in de KNVB-beker weer eens alle schroom van zich afgooien ? Na knappe overwinningen bij FC Lisse (1e voorronde, 1-2) en VVOG (2e voorronde, 0-2) was het hoofdtoernooi bereikt. De tegenstander op deze koude herfstavond, het ambitieuze OFC, bracht sowieso de nodige sentimenten met zich mee denkende aan de diverse spelers die voor beide teams het shirt gedragen hebben in heden en verleden.

wedstrijdbeleving door Marcel

De start was voor OFC dat direct vanaf de aftrap dreigend was via Tim Freriks, maar doelman Veenboer was wakker. Ajax liet zich ook zien en al in de 11e minuut was de eerste kans meteen raak. Over links was het Kenneth Misa-Danso die er vandoor ging en diagonaal doelman Brian van der Werff kansloos liet (1-0). De vele aanwezige toeschouwers genoten daarna van een ouderwets potje bekervoetbal. Het duel golfde op en neer in een moordend tempo waar OFC misschien wat dreigender aan de bal oogde, maar waar Ajax zeker in de omschakeling uitstekend voor de dag kwam. Zo ook in de 20e minuut toen een corner van Marijn Sterk door iedereen gemist werd voor het doel en OFC met de schrik vrij kwam.

1920aja-ofc-bek01

De aanwezige kwaliteiten bij zondag-derde divisionist kwamen vier minuten later wel tot uiting toen uit het niets oud-Ajacied Bilal el Amrani een lange bal beter op waarde inschatte dan de Ajax-defensie en met een schuiver de gelijkmaker kon aantekenen (1-1). Het duel kenmerkte zich daarna met vele periodes waar het kwartje echt alle kanten op kon vallen. Dan was het Ajax en dan was het weer OFC dat het heft in handen nam. Vlak voor rust kreeg Ajax nog via Mitchel Bormann een uitstekende kans, maar zijn schot vloog een meter over.

Na rust was het vrijwel meteen weer raak voor de Amsterdammers, want in de 52e minuut werd een schot (na een indrukwekkende solo actie) op rechts van Ilias Boudouni door doelman van der Werff op het hoofd gebokst van oud-OFC’er Romano de Jonge die met een bekeken kopbal de 2-1 scoorde. Zo konden we gerust zeggen dat het rendement bij Ajax uitstekend verzorgd was tot dan toe. Lang kon echter niet worden genoten van de voorsprong. Een kleine tien minuten later lag de gelijkmaker alweer achter doelman Veenboer. Een doelpunt met een luchtje, want was de steekbal voorafgaande aan de voorzet op Bilal el Amrani nu wel of niet in buitenspel positie? Scheidsrechter Eijgelsheim besliste van niet en dus tekende el Amrani voor zijn tweede treffer van de avond (2-2).

1920aja-ofc-bek03

De druiven waren dus dubbel zuur. Ajax moest wederom alle energie naar boven halen om tegenstand te bieden aan OFC dat duidelijk wilde doordrukken. Zo zagen we in de 76e minuut Mitchell Burgzorg op kolderieke wijze een bal van de doellijn halen namens Ajax. Geheel in lijn met het spelbeeld had Ajax alweer een antwoord in huis. In de 78e minuut vond invaller Jack van Moerkerk met zijn uitbraak en dito inzet Brian van der Werff op zijn pad. De koude herfstavond werd verwarmd door de tomeloze passie die de 22 acteurs op de mat legde. Helemaal in de zenuwslopende slotfase toen Ajax door het ijs leek te zakken, maar met misschien wel met de beste doelman in de geschiedenis van Ajax amateurs op doel kon OFC Ajax niet op de knieën krijgen. De redding van Stephan Veenboer in de 90e minuut op het schot van Edip Biberoglu was werkelijk van wereldklasse. Doordat ruim een minuut later Romano de Jonge op de doellijn Veenboer prima assisteerde kreeg deze heerlijke bekerpot een mooi slotakkoord in de vorm van een verlenging.

De eerste 15 minuten kende slechts één opzienbarend moment toen in de 102e minuut Brian van der Werff ver buiten zijn doelgebied een dreigende Ajax aanval onschadelijk wilde maken. Tijdens het uitkomen toucheerde hij echter overduidelijk de bal met de hand waar doorgaans rood voor staat. De sluitpost kwam weg met een gele kaart en zo mengde scheidsrechter Eijgelsheim zich ook in het strijdgewoel echter niet op de wijze die neutraliteit uitstraalde. De beide teams liepen op hun laatste tandvlees en dus was de verlenging eerder spannend dan fraai. Ook in het tweede bedrijf leek een strafschoppenserie eerder aanstaande dan dat er nog binnen de 120 minuten een beslissing zou komen hoewel Tim Freriks nog de uitgelezen mogelijkheid kreeg om het duel alsnog in Oostzaans voordeel te beslissen.

1920aja-ofc-bek02

Dat gebeurde echter niet en na 120 minuten bloedstollend amusant voetbal, waar geen moment van verveling in voor kwam, moest de strafschoppenserie uitsluitsel gaan geven wie zich ging plaatsen voor de tweede ronde. Hierin trok OFC met 2-3 de zege naar zich toe en mogen de “kenners” bepalen of dit verdiend was. Tijdens deze strafschoppen (niet gebruikt als excuus) had scheidsrechter Eijgelsheim, op z’n zachtst gezegd, twee opmerkelijke momenten met o.a. het overnemen van een strafschop (wel of niet te vroeg bewogen van de Ajax-doelman) en het niet bestraffen van het wegschieten van een bal door een OFC-speler. Ondanks dit nam het niet weg dat Ajax vanavond heeft bewezen zich wederom weer meer dan uitstekend kan meten met de top van het amateurvoetbal en dat het duel ook zomaar een andere winnaar had kunnen opleveren. Laat dit de belangrijkste boodschap zijn voor aanstaande zaterdag in Almere tegen Jong Almere City FC. Hoop doet leven !

Uiteraard feliciteren wij OFC en wensen wij hen veel succes in de volgende ronde.

AJAX – OFC 2-2 n.v. (1-1), 2-3 na strafschoppen
Doelpunten: 11. 1-0 Kenneth Misa-Danso, 30. 1-1 Bilal el Amrani, 52. 2-1 Romano de Jonge, 62. 2-2 Bilal el Amrani
Strafschoppen: Edip Biberoglu ❌, Mitchel Bormann ❌, Tim Freriks 0-1, Timo van Roemburg 1-1, Bilal Amarzagouio 1-2, Ricardo Fransberg ❌, Daan Boerlage ❌, Romano de Jonge 2-2, Bryan Ottenhoff 2-3, Illias Boudouni ❌.
Scheidsrechter: De heer M.Eijgelsheim
Gele kaarten: Toer Bouwman (Ajax), Tim Freriks, Bilal el Amrani en Brian van der Werff (allen OFC)
Opstelling AJAX: Stephan Veenboer, Mitchel Bormann, Toer Bouwman, Serghino Sanches, Moiz da Silva (88. Chavez Uitenwerf), Timo van Roemburg, Mitchell Burgzorg, Marijn Sterk (59. Ricardo Fransberg),Romano de Jonge, Kenneth Misa-Danso (68. Jack van Moerkerk), Illias Boudouni
Opstelling OFC: Brian van der Werff, Soufian Akouilli, Jermano Lo Fo Sang, Mike Brantjes (88. Henry Opuku), Frank Schilder (28. Bryan Ottenhoff), Niels Butter (57. Bilal Amarzagouio), Deniz Aslan, Daan Boerlage, Tim Freriks, Bilal el Amrani, Edip Biberoglu

MEDIA:
– Klik hier voor de samenvatting.
– Klik hier voor een verslag op Voetbal247.
– Klik hier voor een verslag op de site van het Zaandams Dagblad.
– Klik hier voor een verslag in NHD.

Later meer.