Interview met Toer Bouwman

1920dvs-aja03

Toer Bouwman gaat komend seizoen spelen voor Noordwijk. Na twee seizoenen Ajax en zijn jeugdopleiding bij Buitenveldert wil hij zien of hij op een hoger niveau (Tweede Divisie) ook mee kan komen. Tijd voor een interview met deze sympathieke Amsterdammer die in juni 21 jaar wordt.

Allereerst, gaat het met jou in deze turbulente tijd?
“Ik ben gezond en mensen om mij heen ook dus dat is heel fijn. Ik probeer zoveel mogelijk mij aan de regels te houden, maar hoe langer het duurt hoe meer ik de neiging heb om gewoon weer mijn normale leven op te pakken. Ik train veel, maar de motivatie om dat te blijven doen gaat wel langzaam naar beneden. Het wordt een mentaal dingetje, omdat je geen punt op de horizon hebt om naar uit te kijken. Je moet jezelf constant prikkelen om iets te doen.”

Stel jezelf eens voor aan de bezoekers van deze site.
“Ik ben Toer, 20 jaar oud en heb nu twee seizoenen bij Ajax amateurs gespeeld. Ik heb mijn hele jeugd doorgebracht bij SC Buitenveldert en heb na mijn jeugdperiode de kans gekregen om mij verder te ontwikkelen bij Ajax.”

1920aja-sne03

Waarom ben je twee seizoen geleden naar Ajax gekomen?
“Ik kwam uit de JO19-1 van sc Buitenveldert en ging het volwassen voetbal in. Ik had ondertussen al wat meegetraind met het eerste elftal, maar nog niet de kans gehad om een wedstrijd te spelen. Via een docent (Dion Glumac, nu assitent-trainer van Ajax zaterdag 2 en komend seizoenen assistent-trainer van Yuri Rose) van de school waar ik toen op zat (Sportacademie Amsterdam) werd ik gevraagd om een keer een proeftraining te doen voor het 2e elftal van Ajax amateurs. Ik kende al heel wat jongens die dat jaar in het tweede voetbalde en hoorde goeie verhalen. Uiteindelijk werd ik na mijn eerste proeftraining al aangenomen voor het tweede elftal. Toen was de keuze, ga ik in het eerste bij Buitenveldert spelen of ga ik naar Ajax 2? Na goed nagedacht te hebben wilde ik iets nieuws proberen, ook met zicht op Ajax zaterdag 1 waar ik dan naartoe kan werken. Ik werd gevraagd om de voorbereiding mee te doen met het 1e elftal na wat afmeldingen en blessures. Ik heb toen de kans gekregen, gepakt en sindsdien nooit meer bij het 2e elftal geweest.

avRleZn

Heeft de club jouw verwachtingen waargemaakt en waarom?
“Om eerlijk te zijn is alles boven mijn verwachting uitgepakt. Ik ging met de intentie naar Ajax om mij te ontwikkelen en eventueel ooit aan te sluiten bij het eerste elftal. Door op dat moment het geluk dat er blessures waren bij het eerste en de assistent-trainer (Johnny Merks) mij kende van Buitenveldert, kreeg ik mijn kans en viel ik goed in het team. Ik heb toen heel veel wedstrijden achter elkaar mogen spelen totdat ik een blessure opliep die mij uiteindelijk 4,5 maand uit de roulatie heeft gehouden. Ik heb toen best veel nagedacht over hoe het zou zijn als ik weer fit was aangezien het team best goed draaide en de spelers op mijn positie gewoon goede wedstrijden speelden. Toen ik weer fit werd op het trainingskamp in Spanje, mede dankzij de top faciliteiten en fysio’s van Ajax, veroverde ik na een paar weken mijn plek in de basis elf weer terug. Dit seizoen met een nieuwe ploeg heb ik eigenlijk bijna alles gespeeld en mij goed ontwikkeld denk ik.”

tYiL4Vv

Om welke reden(en) verlaat je Ajax voor Noordwijk?
“Toen ik naar Ajax kwam om in het tweede elftal te gaan voetballen had ik nooit kunnen denken dat ik nu, 2 jaar later al zoveel leermomenten en wedstrijden op dit niveau heb kunnen spelen. Ik heb altijd al vertrouwen in mijzelf gehad dat ik bij Buitenveldert niet tegen me plafond zat qua niveau. Nu ik heb ervaren hoe het op dit niveau is, ben ik tegen heel wat leermomenten tegengekomen en heb mij ontwikkeld naar een steeds stabielere speler in mijn ogen. Toen Noordwijk zich meldde heb ik er goed over nagedacht, maar ik wil altijd op zoek naar mijn plafond in mijn carriere. Waar dat plafond is weet ik nog niet, want tot nu toe is alles heel positief uitgepakt. Ik heb de motivatie om alles eruit te halen wat er in zit en ik ben heel benieuwd naar waar het kan eindigen. Noordwijk speelt op het hoogste amateurniveau van Nederland en zij wilden mij erg graag toevoegen aan hun selectie. Het is een club die jonge jongens veel de kans geeft, ongeacht waar je in je verleden gevoetbald hebt gaat het bij hun wat je presteert in het heden. De club gaf mij een goed gevoel en ik denk dat het een mooie volgende stap is in mijn carriere.”

DZq1qtk

Waarom ben je verdediger geworden?
“Ik heb inderdaad mijn hele jeugd als een ‘6’ gespeeld. Toen ik bij Ajax kwam heb ik bij het bespreken over mijn posities verteld dat ik ook centraal achterin kan spelen en omdat een sterk punt mijn coaching is zagen ze daar meer mijn toekomst. Ook omdat er veel blessures achterin waren in de voorbereiding bij het eerste heb ik daar de kans gekregen en heb ik mij daar kunnen ontwikkelen. Als ik op het middenveld moest spelen op Derde Divisie niveau had ik nooit gestaan waar ik nu was denk ik. Die positie is best ingewikkeld en lastiger voor een speler zoals ik dan centraal achterin. Ik denk als ik het nu terugkijk dat centraal achterin mij beter ligt dan op het middenveld dus ben blij met deze keuze.”

Wat hoop je in de toekomst als verdediger te bereiken?
“Mijn droom is nog steeds om van mijn ‘hobby’ mijn werk te maken en doe er elke dag alles aan om dit te bereiken. Ik ben nog jong en heb al heel wat stappen de goede richting op gezet. Je hebt weinig spelers die zo laat nog zijn gaan bloeien en prof zijn geworden maar ik doe er alles aan om het te bereiken. Koen Blommestijn is een mooi voorbeeld dat nog alles kan. Ik ben erg blij voor hem dat hij deze mooie stap naar FC Volendam heeft kunnen maken en heb hem beloofd achterna te gaan.”


FOuPTFl

Nadat je er vorig seizoen een tijdje uit was met een blessure was je nu alweer een tijdje fit maar werd het seizoen abrupt onderbroken. Hoe heb je dat ervaren?
“Het is allemaal heel snel gegaan. Ik weet nog dat wij gewoon trainde naar de wedstrijd van zaterdag en dat we vrijdagavond opeens te horen kregen dat alle wedstrijden waren afgelast. Sindsdien zijn we als team niet meer bij elkaar gekomen omdat dat volgens de regels niet mag. Ik baal er ontzettend van, want wij hadden elke training heel erg veel lol en werkten hard om ons als team en individueel te ontwikkelen. Ik had mij natuurlijk ook een heel anders afscheid voorgesteld. We hebben echt een heel erg leuk team en we groeiden steeds meer naar elkaar toe, dat zag je ook terug in de wedstrijden.”

Wat mis je op dit moment het meest aan voetbal?
“Dat zijn veel dingen! Voetbal is echt mijn leven. Ik kijk alles wat er op tv is en het leukste wat er is is voor mij op het veld staan. Het team mis ik ook heel erg. Wat ik al zei, hadden we echt een heel erg leuk team dit jaar en ik ging echt altijd met plezier naar voetbal. Sowieso wedstrijden spelen mis ik het meeste denk ik. Het gevoel dat je weer het veld op mag en kan laten zien wat je in huis hebt is het lekkerste gevoel wat er is. Ik denk dat ik dan voor iedereen in het team spreek.”

Wil je nog wat kwijt aan lezers van dit interview?
“Ik wil Ajax heel erg bedanken voor de kans die zij mij gegeven hebben. Ik heb mij heel erg kunnen ontwikkelen tot de speler wie ik nu ben. Het is ontzettend jammer dat mijn tijd bij Ajax er op deze manier op zit, maar dat is nou eenmaal hoe het is.”

Tekst: Rob van Vliet