Nederlaag voor Ajax bij seizoensopening in Hoornaar

Nadat de pen vorig weekend was warm geschreven bij de Zaterdag 2 van Ajax vloeide vanmiddag de inkt weer in Hoornaar bij angstgegner SteDoCo. We waren reuze benieuwd hoe het team van Detlef Le Grand zich zou manifesteren tijdens de eerste competitiewedstrijd van het seizoen 2020/2021. De voorbereiding, inclusief de bekerwedstrijd in Oss, gaven vooraf duidelijk aan dat er nog wat stapjes te maken zijn. Dit in tegenstelling tot de opponent dat een uitstekende voorbereiding kende en vorige week voor de beker zondag-eersteklasser Den Hoorn met liefst 10-0 versloeg. Ajax trad vanmiddag aan nog zonder o.a. de geblesseerden Romano de Jonge, Mitchell Burgzorg en doelman Stephan Veenboer. Late aanwinst Dico Koppers is bijna wedstrijdfit, maar ontbrak ook nog.  

wedstrijdbeleving door Marcel

Onder de ogen van het eigen thuispubliek (er mochten maximaal 250 man de wedstrijd bijwonen en die waren er ook) ging de roodzwarte brigade voortvarend van start. Al na 90 seconden moest doelman Ruben Zandwijken een vrije trap van Guytano dos Santos onschadelijk maken. Het was de voorbode voor een uitstekende openingsfase van de thuisclub die al in de 4e minuut met een doelpunt bekroond werd. Benjamin van Wanrooij, die sowieso een uitstekende eerste helft speelde, gaf de bal loepzuiver voor waar Joran Schröder tussen twee Ajax-verdedigers de vrijheid vond om de 1-0 binnen te tikken.  Ajax werd hierna nog meer gedegradeerd tot figurant, want in de 9e minuut moest Glenn van Zoolingen de bal alweer van de lijn halen nadat in een hotseknots moment Benjamin van Wanrooij dicht bij de 2-0 was. Nadat Ajax wat beter in zijn spel leek te komen sloeg de thuisclub echter weer toe. Het schot van Benjamin van Wanrooij werd aanvankelijk nog geblokt, maar in de rebound kwam de bal voor de voeten terecht van Guytano dos Santos die de 2-0 maakte (25e minuut).

Na ruim een half uur spelen zagen we de eerste doelpoging van Ajax. Deze moest uit een standaardsituatie komen van Sercan Yilmaz (vrije trap op zo’n 25 meter afstand) die doelman Mark Smith in ieder geval goed wakker schudde. SteDoCo had even later zijn antwoord al weer klaar toen Joran Schröder voor open doel eigenlijk niet kon missen, maar dit toch deed. Het wedstrijdbeeld bleef ongewijzigd en Ajax, dat sporadisch dreigend werd, moest in de 43e minuut andermaal capituleren toen wederom een vloeiende aanval (opgezet door Vincent Verheul) werd bekroond met een doelpunt. Ditmaal stond Marlon Pereira op de juiste plek om af te drukken (3-0). Ajax keek beteuterd om zich heen. Het fysiek sterke en veel gretiger spelend SteDoCo was continu een stapje eerder bij de bal dan de Amsterdamse formatie. Toch was daar plots een prachtige opgezette aanval van Ajax. Het was Ricardo Fransberg die deze opzette vanaf het middenveld. Hij bracht Sercan Yilmaz in stelling die de bal teruggaf op Fransberg waarna hij knap wegdraaide in het strafschopgebied en zo de bal in de verre bovenhoek deed belanden voor de 3-1. Meteen ook de ruststand.

Kon Ajax na rust nog enigszins het tij keren? Het probeerde het met twee verse wissels (Kenneth Misa-Danso en Jack van Moerkerk kwamen voor Marijn Sterk en Sercan Yilmaz), maar het antwoord had SteDoCo direct al klaarliggen. In de 49e minuut was Marlon Pereira alweer dreigend voor de thuisclub maar Ruben Zandwijken kon redding brengen. Het was wel uitstel van executie, want in de 53e minuut kon Bryan Jongeneel (na een corner van Jesse Wielinga) boven iedereen uit tornen bij de apathisch toe kijkende Ajax defensie en zo de 4-1 binnen koppen. Het veel dynamischer spelende SteDoCo liet daarna enigszins de teugels wat vieren zodat Ajax wel wat beter voor de dag kwam, maar toch nauwelijks dreigend kon worden voor doelman Smith. Zo leek de wedstrijd in zijn schoonheid te sterven tot de 78e minuut toen Ajax even op de deur klopte. Het was Timo van Roemburg die tot tweemaal aan toe met zijn corner dreigend werd. Eerst moest doelman Smith de bal over tikken waarna de bal in de tweede situatie via de kluts en buiten kant van de paal naast ging. Het waren de laatste stuip trekkingen van de wedstrijd waarin SteDoCo het na de 4-1 wel prima vond. De zege was dik verdiend en het team van trainer Frans Adelaar liet bij vlagen zeer volwassen voetbal zien. Helaas konden we dit op deze eerste zaterdag van september wederom niet zeggen en ontdekken bij Ajax. Werk aan de winkel dus, want hooguit vier echte kansen/mogelijkheden in een wedstrijd is echt veel te weinig.

Volgende week op, een naar alle waarschijnlijkheid totaal verlaten, sportpark de Toekomst onze eerste thuiswedstrijd tegen Ter Leede. Houdt deze week onze website en social media in de gaten voor de laatste updates voor wat betreft mogelijke toegangsmaatregelen.

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

SteDoCo – AJAX 4-1 (3-1): 1-0 Joran Schröder (4.), 2-0 Guytano dos Santos (25.), 3-0 Marlon Pereira (41.), 3-1 Ricardo Fransberg (43.), 4-1 Bryan Jongeneel (54.)

Opstelling SteDoCo: Mark Smith, Bryan Jongeneel, Benjamin van Wanrooij, Jesse Wielinga, Joran Schröder, Vincent Verheul, Ibrahim Toure, Steven Edwards, Marlon Pereira, Guytano dos Santos (80. Charlton Vicento), Milad Intezar

Opstelling AJAX: Ruben Zandwijken, Jake Wollgarten, Glenn van Zoolingen, Yarimo Janzen (62. Moiz da Silva), Serghino Sanches, Bryan Ottenhoff, Marijn Sterk (46. Jack van Moerkerk), Timo van Roemburg, Stefan Smal, Ricardo Fransberg, Sercan Yilmaz (46. Kenneth Misa-Danso)

MEDIA:

  • Klik hier voor de samenvatting.
  • Klik hier voor een verslag van Voetbal 247.
  • Klik hier voor een verslag op regio-voetbal.nl
Visits: 398