Overtuigende winst Ajax op Ter Leede … 3-0

Voorafgaand aan deze wedstrijd waren er eigenlijk al verliezers te melden omdat de trouwe supporters van beide teams noodgedwongen thuis moesten blijven. Hoewel we het besluit van Ajax (corona maatregelen omtrent de Ajax proftak) moeten respecteren was het lege sportpark De Toekomst helaas zo het sombere decor voor Ajax’ eerste homegame sinds de laatste thuiswedstrijd in februari jl. tegen Harkemase Boys. De oorwassing die Ajax vorige week in Hoornaar bij SteDoCo opliep was nog wat voelbaar voor de wedstrijd tegen Ter Leede, dat thuis ook verloor van promovendus Sportlust ‘46. Trainer Detlef Le Grand had zodoende ingegrepen en koos nu bij aanvang voor Lars Middelwijk, Genridge Prijor en Jack van Moerkerk en ook tactisch stond het anders.

wedstrijdbeleving door Marcel

Vanaf minuut 1 spatte de vonken ervan af. Ajax was zeer gedreven en dat resulteerde in de 2e minuut al in een uitstekende mogelijkheid voor Stefan Smal die de voorzet van Prijor over kopte. Ter Leede ging vrolijk mee in het voetbalgeweld, want ook de Bollenstreek bewoners kozen de aanval en met name Yassin Kaabouni was een handenbindertje. Hoewel Ajax steeds meer grip kreeg waren de uitbraken van de bezoekers dreigend. Zo ook in de 6e minuut toen Noah Marti ruim overschoot. De energie droop van de gezichten bij alle 22 acteurs. In een moordend tempo vloog het eerste kwartier voorbij zonder al te veel vuurwerk voor beide doelen. Toch kreeg Ajax als eerste loon naar werken toen de hardwerkende Ricardo Fransberg vanaf links Stefan Smal bereikte die zich knap vrij draaide en verwoestend uithaalde vanaf de rand van het strafschopgebied voor de 1-0 voorsprong (18e minuut). Vlak hiervoor kwam Ajax goed weg toen een voorzet van Kaabouni op tijd kon worden onderbroken in kansrijke positie.  

Gesteund door de voorsprong kreeg Ajax steeds meer kleur op zijn wangen. De organisatie stond als een huis en bij vlagen waren de snelle combinaties richting het doel van Michael Bekkers een lust voor het oog. Ricardo Fransberg kon even voor het half uur (na een misverstand in Ter Leede defensie) Ajax bijna op 2-0 schieten, maar doelman Bekkers gooide zijn lichaam voor de bal. Ajax stond nog steeds stevig aan het roer en niets deed ons nog herinneren aan die povere vertoning van een week geleden. Integendeel, met aanjager Jack van Moerkerk en de balvaste Stefan Smal creëerde Ajax in de 39e minuut zijn volgende kans. Opnieuw was Bekkers een sta in de weg op het schot van Fransberg. Zo ging Ajax met een dik verdiende, maar magere voorsprong de rust in tegen een Ter Leede dat tot dan kwalitatief iets minder was maar zeker net zoveel energie in de wedstrijd stopte als Ajax.Wat de plannen van Ter Leede waren in de tweede helft konden we niet achterhalen, want Ajax zorgde er hoogstpersoonlijk zelf voor dat de eventuele ambities van de bezoekers de prullenbak in konden. Wederom was het Ricardo Fransberg die aan de basis stond van een doelpunt. Nu had hij oog voor de opkomende Timo van Roemburg die zuiver de bal in de verre hoek plaatste voor de 2-0 (48e minuut). De bijna veilige marge van 2 doelpunten was een paar minuten hierna haast verdwenen toen de mee opkomende verdediger Dirk Hoekstra stuitte op doelman Zandwijken. Ajax pakte het frisse spel van voor rust weer prima op met uitstekend combinatie voetbal gekoppeld aan een tomeloze energie en gretigheid. Een mooi voorbeeld hiervan werd geleverd toen door Glenn van Zoolingen en Ricardo Fransberg Stefan Smal weggestuurd werd die vervolgens doelman Bekkers niet kon passeren.

Inmiddels was Jake Wollgarten ingevallen en hij besliste in de 72e minuut het duel naar alle waarschijnlijkheid. Na onnauwkeurig uitverdedigen van Ter Leede kon Timo van Roemburg de bal onderscheppen en Jake Wollgarten aan het werk zetten. Hij haalde hard en zuiver uit voor de 3-0. De wedstrijd was gespeeld. Ajax controleerde het duel en in deze slotfase kon je Ajax slechts één ding kwalijk nemen en dat was de nonchalance om de voorsprong te verhogen. Met name de zeer ijverige Ricardo Fransberg had in de 83e en 88e minuut alle ruimte om Ajax naar een hogere score te schieten, maar was te ongeduldig en miste voor het doel het overzicht.

De drie punten zaten inmiddels al lekker veilig in de tas en wat ons nog het meeste tot tevredenheid stemde was de manier waarop Ajax zich op deze vroege zaterdagavond manifesteerde. Als deze wedstrijd de maatstaf wordt voor de resterende duels dan gaan we nog heel veel mooie potjes voetbal krijgen, maar uiteraard is het realistisch om te kunnen bedenken dat daarvoor de weg naar het einde nog te lang is. In ieder geval heeft Ajax zonder zijn kleine, trouwe achterban vandaag laten zien dat het echt wel tot goed voetbal in staat is. Graag in Veenendaal volgende week (bij DOVO) het vervolg heren!

Klik hier voor meer foto’s en hier om deze te bestellen.

AJAX – TER LEEDE 3-0 (1-0)

Doelpunten: 18. Stefan Smal 1-0, 48. Timo van Roemburg 2-0, 72. Jake Wollgarten 3-0

Scheidsrechter: N. Tunnissen

Gele kaart: Lars Middelwijk (Ajax)

Opstelling AJAX: Ruben Zandwijken, , Moiz da Silva (57. Jake Wollgarten), Bryan Ottenhoff, Yarimo Janzen, Glenn van Zoolingen, Ricardo Fransberg, Jack van Moerkerk, Stefan Smal, Timo van Roemburg (72. Romano de Jonge), Genridge Prijor (69. Tristan Buis), Lars Middelwijk

Opstelling TER LEEDE: Michael Bekkers, Dirk Hoekstra (50. Stijn van Biezen), Daan Walraven, Mounir Darrazi, Sohaib Echahbouni, Feyo Glim,Sami Mouchih (72. Luc de Kruijs), Mike Bekooij, Noah Marti (50. Benjamin van Aken), Yassin Kaabouni, Tom Kroon

 

Visits: 3452