DE HISTORIE van ons aller Ajax Zaterdag Deel 5

DEEL 5 : 1987-1988 Gemotiveerd Ajax opnieuw Kampioen!

Na het verdiende kampioenschap plus promotie naar de 1e klasse A van de AVB van het afgelopen seizoen 1986-1987 werd het pionierselftal (zoals trainer Bobby Haarms in de jacht steeds hoger te spelen het elftal noemde) ook voor aanvang van dit seizoen vernieuwd met jonge spelers.
Een trend die het vorige seizoen al was ingezet mede mogelijk door het ontstaan van het 2e elftal in datzelfde seizoen (waarover in de volgende aflevering meer) De zondag 4 was namelijk aan het eind van seizoen 1985-1986 opgeheven om te worden overgeheveld naar de zaterdag afdeling waardoor Ajax zaterdag nu ook een 2e elftal kon inschrijven. De jonge jongens van zaterdag 1 85-86 werden aangevuld met de jonge veulens van de zondag 4. Sjaak en Cees zorgde voor de routine en balans. De meeste overige routiniers gingen vorig seizoen lekker ballen in het 2e tezamen met hun geroutineerde wapenbroeders van de voormalig zondag 4. Dit had als grote voordeel dat ten alle tijden in geval van blessures en nood een beroep kon worden gedaan op de mannen die al zoveel voor de zaterdag afdeling hadden betekend.

Het bleek in seizoen 86-87 de missing link bij het behaalde kampioenschap. De begeleidingsstaf nu bestaande uit Cees Boot en Ton Alleman schatte voor aanvang van seizoen 87-88 het nieuwe
team als promotiewaardig in, maar hoe het in de praktijk zou uitpakken was de vraag waar het van motivatie overlopende Ajax zaterdag 1 zelf het antwoord op moest gaan geven. De debuutwedstrijd in de 1e klasse A van de AVB was bij Sporting Noord uit. Gewoonlijk bezocht ik met mijn medesupporter en tegenwoordig wedstrijd belever van deze site Marcel de uitwedstrijden op de fiets (het was niet voor niets De Amsterdamsche Voebal Bond), maar Amsterdam Noord had voor ons altijd een ver weg gevoel: er zat ook zo’n! sloot water tussen Nieuw West en Noord) zodat we deze verre uitwedstrijd gewapend met een strippenkaart met de bus naar Noord gingen. Het gaf in ieder geval een extra uitgevoel.

Ajax startte super gemotiveerd maar Sporting Noord bleek een sterke tegenstander te zijn,
ondanks dat Ajax optisch sterker oogde scoorde tot ons afschuw in de eerste 10 minuten Sporting Noord twee uitstekende doelpunten waar niets op af te dwingen viel. Ajax liet zich niet op de kop zitten en Dick Verheul maakte er weer een wedstrijd van door de 2-1 te scoren. Echter: Sporting Noord liet zich meteen weer gelden en benutte na een fout aan onze kant de gegeven penalty 3-1. Het gemotiveerde Ajax liet zich nietvan de wijs brengen en nu werd de Ajaxaanval onreglementair gestuit.

Strafschop en 3-2. Met een gevoel het kan, het moet! gingen onze jongens aan de thee. In de tweede helft ging Ajax furieus op jacht naar minimaal de gelijkmaker in een duel dat agressief was geworden maar wel fair. Nou had je op het terrein van Sporting Noord van die grote lege stukken langs het veld waar niemand stond en toen de als maar toenemende druk van Ajax Sporting teveel werd ging men de bal na mate de tijd vorderde steeds verder wegknallen over de zijlijn voor extra tijdwinst en lucht, echter ze hadden niet gerekend op de 12e en 13e man.

Door de passie die het Ajax elftal ten toon spreidde geraakt gingen Marcel en ik als volleerde ballenjongens al sprintend de ballen halen. Het gaf de Ajacieden binnen de lijnen nog meer geestdrift wachtend op de bal bij het hek die snel terugkwam (werd er over en weer geroepen “lekker jongens, snel! dan houden we de druk erop” antwoord onze kant “kom op we zijn veel beter!” antwoord: JA ECHT WEL!) een minuscuul klein beetje ook door ons toedoen maar Sporting kon de druk niet meer aan Ajax werd steeds geestdriftiger. OVERTREDING! Pingel! Danny van der Moot benutte hem voor zijn 2e van die middag 3-3. Je voelde nu “all the way” Henk Heijt poeierde van afstand op de goal, Doelpunt! 3-4! De jonge spelers vierde de zwaarbevochten overwinning samen met ons. De term 1 club gold toen ook al.

Er was meteen een klik tussen het elftal en beide supporters. Een relatie die tot in de lengte van dagen goed bewaakt werd door Cees Boot die heel sterk het wij gevoel binnen de zaterdagtak creëerde en in stand hield. Vol vertrouwen werd de volgende thuiswedstrijd tegen AMVJ te gemoed gezien maar opnieuw kreeg Ajax de deksel op zijn neus 0-2 achter na 15 minuten. Via een own goal en een benutte strafschop (de derde dit seizoen van Danny) kwam Ajax weer langszij 2-2 maar in de passievolle 1e klasse AVB was een overtreding binnen de 16 zo begaan penalty en 2-3 voor AMVJ. Gelukkig werd het via het geheime wapen (vrij trap Sjaak Swart) 3-3 maar daar bleef het bij.

Uit bij De Meteoor was de zaterdag 1 inmiddels gepokt en gemazzeld en werd een goede 1-4 zege geboekt. Thuis tegen IBM beten de techneuten nog flink van zich af maar na de 1-1 stond Cees Molenaar op en mede door twee van zijn goals boekte Ajax een ruime 5-2 zege. De derby van Voorland is altijd een beladen wedstrijd. Lange tijd bleef het 0-0 bij WVHEDW uit. Maar Henk Heijt werd ook deze dag de matchwinnaar (1-0) waarna Cees Molenaar (2-0) aan alle onzekerheid een eind bracht. Toch was de echte held die middag Ajax verzorger Jan Heil, na een ongelukkige botsing lag de keeper van WVHEDW op de grond en bewoog niet meer. Jan bedacht zich geen moment en bracht hem vakkundig weer bij welzijn.

Tegen TOB thuis verloor Ajax totaal onnodig met 1-2 omdat het de wedstrijd te makkelijk opnam met als gevolg dat het zichzelf uit de goede flow haalde om vervolgens bij VDO uit ook 1 punt te laten liggen door een 1-1 remise. Tegen Sloterpark was Ajax weer down to earth en speelde een goede wedstrijd tegen een provocerende agressieve tegenstander. Ajax ging totaal niet mee in dit geweld mede door de rust en kalmerend vermogen die David Endt in het veld toevoegde en won met 0-3. Hierna bleken de mindere goden tegen de zaterdag 1 aan te treden en aan scherpte geen gebrek 6-0 thuis tegen Ookmeer en 1-7 winst bij Osdorp. Thuis tegen Sporting Noord werd de goede vorm voortgezet via Danny van der Moot, Martin van Leuven en Jan de Ronde was Sporting dit keer geen partij voor Ajax (3-1) Het kon niet anders of Ajax ging kampioen worden dit seizoen.

De sterkere tegenstanders werden nu Ajax op stoom was allemaal ruim verslagen. De Meteoor moest er met 3-0 aan geloven. AMVJ uit 0-5 (terwijl het thuis nog 3-3 werd) en revanche op TOB (en ook op ons zelf, vanwege onderschatting in de heenwedstrijd) 0-4. De enige die nog een punt afsnoepte was de nummer 2 en buurman WVHEDW 2-2. Maar die stonden inmiddels al op 6 punten achter 3 wedstrijden voor het eind. En zo kon Ajax voordat de narcissen in bloei kwamen al Kampioen worden. IBM was de tegenstander en deed fanatiek zijn sportieve plicht. Ajax had echter de rust en het zelfvertrouwen en Dick Verheul knalde Ajax zaterdag 1 naar het kampioenschap waarna Martin van Leuven twee kampioenswaardige goals eraan toevoegde voor 0-3 eindstand en de 2e titel oprij. Nadat Ajax even zijn draai moest vinden in de 2e klasse AVB (3 seizoenen) ging het na 5 seizoenen AVB met 3 titels en evenveel promoties toch ineens snel. Bobby Haarms en de trainers/begeleiders hadden een mooie zeilboot in een speedboot verandert. De volgende haven: de Hoofdklasse AVB.

tekst : Paul Buffing
foto’s: Ajax Clubnieuws

Visits: 1827