DE HISTORIE van ons aller Ajax zaterdag (deel 4)

1986-1987 Kampioen! Ajax zaterdag zegt 2e Klasse AVB vaarwel.

Ajax zaterdag stond te trappelen aan het begin van het nieuwe en hopelijk ook het laatste seizoen in de 2e klasse AVB. Aan de hand van de nieuwe trainer Bobby Haarms was kampioen worden het grote doel. Nee, beter gezegd het was de missie! Een missie die je wel kon toevertrouwen aan routiniers Sjaak Swart en Cees Boot, beiden goed op dat moment voor 85 jaar gezamenlijke ervaring. Net als in het voorgaande seizoen begon Ajax met twee uitwedstrijden. Nadat eerst Uithoorn was verslagen excelleerden onze twee eerder genoemde stamoudsten bij Neerlandia (0-1 winst).

Ondanks deze twee goede overwinningen met dito spel was één ding wel duidelijk. Je moest er zowel voetbaltechnisch als qua gogme alles aan doen in deze (zo bleek al in de twee voorgaande seizoenen) verraderlijke 2e Klasse D (AVB). Dat bleek eens te meer in de eerste thuiswedstrijd tegen DNC. Terwijl Ajax over de gehele wedstrijd duidelijk de sterkere was wou de bal maar niet in het doel verdwijnen. Uiteindelijk wist Mike Harman, door attent te zijn en goed doorzetten, twee keer te scoren waardoor ondanks de vele mogelijkheden een benauwde 2-1 zege werd binnengeharkt.

Bijzonder belangrijk, want in dit seizoen bleek de 2e Klasse D in de AVB uit slechts 10 elftallen te bestaan wat neerkwam op maar 18 duels om een trede hoger op de ladder te komen. De eerste topper van het seizoen was Diemen uit dat evenals Ajax op drie overwinningen stond. Beide ploegen gingen vol voor de winst waarbij gezegd moet worden dat Ajax gezien het spel en de kansen duidelijk de sterkere was. Echter, hetzelfde euvel als tegen DNC deed zich voor … er moest beter afgemaakt worden. In de 2e helft leek het wel minivoetbal, want alles speelde zich af op de helft van Diemen en als de bal er niet in wil dan kan je er vergif op innemen, ja hoor! Een counter en pats 1-0 achter. De meest gelouterde Ajacied ging in de slotfase voorop in de strijd. Sjaak leek te gaan scoren maar de duidelijke overtreding op Swart binnen de zestien werd door de scheids weggewoven. Een schandalige beslissing waarbij je het gevoel kreeg dat de arbiter nu op verjaardagen kon zeggen “nou ik heb mooi geen strafschop gegeven aan Sjaak Swart” Toen even later Steef Polak de lat bijna in tweeën schoot wist je al … de kippensoep smaakt vanavond een stuk minder. Ondanks de ongelukkige nederlaag zorgde de vreemde scheidsrechtelijke dwaling ook voor iets onverzettelijks bij Ajax.

Na deze wedstrijd kwam de mededeling vanuit de technische staf dat Ajax koste wat kost kampioen MOEST worden. Zo’n zeperd als vorig seizoen tegen Abcoude, waarbij één nederlaag noodlottig werd aan het eind van de rit, stond nog in het geheugen geprint. Thuis tegen Geinburgia wisten uitgerekend Sjaak en Steef het net te vinden voor een fijne 2-0 overwinning en bleek na afloop Diemen verloren te hebben dus dat was meteen weer recht gezet. Om de zo belangrijke 1e periode titel in de wacht slepen moest er fors gewonnen worden van SC Sloten. Waar eerst het benutten van kansen maar niet wilde vlotten was Ajax nu helemaal los. Steef Polak scoorde er zelfs 4 in wat zo uitmondde in een 0-7 overwinning en de periodetitel. Echter, bij DWSV’61 volgde een pijnlijke 3-0 nederlaag waarbij niets lukte. Zelfs de vrije trap van Sjaak wou er niet in. Een complete offday!

Na deze wake up call ging Ajax toch weer verder met lekker veel scoren. Thuis tegen SC Sloten werd het 4-0 en tegen SFB (6-1) kende de wedstrijd zes verschillende doelpuntmakers aan Ajax kant (Ruud Haarms, Sjaak Swart, Cees Boot, Steef Polak, Joop Niele en Ocatan). In een thiller bij Geinburgia wist Ajax zaterdag een 1-2 zege over de streep te trekken alvorens het voor de topper naar DNC uit moest. Het harde duel wist Ajax na zich toe te trekken en won uiteindelijk met zelfs 0-3. Nadat ook Diemen 2-1 en Neerlandia 3-0 thuis werden verslagen was er nog maar één concurrent over namelijk Uithoorn. Deze topper eindigde ietwat teleurstellend in 0-0 waardoor Ajax zaterdag in de wachtkamer moest plaatsnemen voor het kampioenschap definitief was. In deze kleine competitie met maar 18 wedstrijden had Uithoorn namelijk nog achterstallige inhaalwedstrijden te spelen. Maar toen bleek de goede prestatie van de zaterdag 1. Uithoorn verloor namelijk tegen deze lastige opponenten en het kampioenschap plus de daar bijbehorende promotie naar de eerste klasse was een feit!

tekst : Paul Buffing
foto: Ajax Clubnieuws

Het ultieme fotomoment (deel 6)

In deze nieuwe rubriek halen we een bijzonder Ajax zaterdag moment terug aan de hand van een unieke foto geschoten door onze huisfotograaf Rob van Vliet.

Kenneth Misa-Danso in de hoofdrol (SteDoCo – Ajax 2014)
Wie bovenstaande tekst leest (zeker de wat oudere lezers) denkt waarschijnlijk even terug aan het populaire AVRO tv programma uit de jaren ‘90 van Mies Bouwman. Maar wie het nieuws gevolgd heeft op de diverse amateurvoetbal websites weet inmiddels dat Kenneth Misa-Danso volgend seizoen een stapje terug gaat doen. Het werd dus de hoogste tijd dat Kenneth Misa-Danso in deze rubriek verschijnt. Toen we Kenneth vroegen of hij een ultiem fotomoment had werd er niet getwijfeld en vol overgave werd er geroepen … “Ja, SteDoCo de beslissingswedstrijd.” In mijn interview met hem en hieronder in de verkorte flashback leest u waarom.

Ik neem u graag mee terug naar het seizoen 2013-2014 waar Ajax uitstekend presteerde. Het werd achter kampioen Sparta Nijkerk 2e in de competitie met 7 punten achterstand, maar omdat de Amsterdammers de derde periode hadden gewonnen bleef de mogelijkheid aanwezig om te promoveren via de nacompetitie. Het werden uiteindelijk vier loodzware duels voordat Ajax de finale bereikte. Eerst moest het afrekenen met DVS ‘33 en Quick Boys om vervolgens in twee memorabele duels Noordwijk aan de kant te zetten (6-1 en 2-6). Zo komen we uiteindelijk terecht op die historische zaterdag 7 juni 2014. Op een bloedhete middag in Woerden op het terrein van Sportlust ‘46 streden SteDoCo uit Hoornaar (winnaar nacompetitie Hoofdklasse B) en Ajax om een plek in de Topklasse.

Ajax beschikte in dat voetbaljaargang over een uitstekende mix van routine en jeugdige talenten. De voorhoede bijvoorbeeld bestond uit drie geweldenaren die elkaar uitstekend wisten aan te vullen in de personen van Yuri Rose, Dennis Kaars, Kenneth Misa Danso en daarachter nog Sergio Cameron. Maar ook spelers als Paul Quasten, Laurent Delorge, Kevin de Visser en de uiterst betrouwbare sluitpost Danny Been op doel zorgden ervoor dat onder aanvoering van coach Bart Logchies een prima balans was.

Heel Hoornaar was uitgelopen om deze wedstrijd te aanschouwen en zorgde zo voor een echte finale sfeer. Zo’n 1500 toeschouwers bevolkten Sportpark Cromwijck, maar de weinige Ajax-supporters hadden als eerste reden tot juichen. Nog geen 90 seconden waren er gespeeld of Sergio Cameron gaf vanaf de rechterkant de bal voor waar op dat moment op het randje van de zestien meterlijn Kenneth Misa-Danso klaarstond om met een geplaatst schot de score te openen en doelman de Groot kansloos te laten. Ajax overrompelde het stugge en fysieke SteDoCo en nog geen twee minuten later lag de 0-2 al in de touwen nadat Jordi van Duijn een corner simpel kon binnen knikken nadat Siver Abdulrahman de bal al enigszins had getoucheerd. Ajax wist van geen ophouden en de bezoekers kregen maar geen grip op de Amsterdammers die in de 12e minuut na een uitstekende pass van Sergio Cameron zelfs de score verder konden uitbouwen naar 0-3. Het was topscorer Dennis Kaars, die in dat seizoen ongenaakbaar en meedogenloos was, die in zijn laatste wedstrijd voor Ajax het net vond. Ajax kreeg in het vervolg van de eerste helft nog wat kleine kansjes, maar SteDoCo beet inmiddels stevig van zich af. Doelman Danny Been hield voor Ajax echter tot aan de rust zijn doel schoon.

Na de pauze drong SteDoCo steeds meer aan, helemaal nadat Sam Versluis in de 52e minuut de 1-3 liet aantekenen. Heel even leek Ajax te wankelen en onder aanvoering van het fanatieke publiek ging het stormen, maar met de nodige inspanningen van Danny Been bleef Ajax overeind. De wedstrijd kwam uiteindelijk in een fase terecht dat Ajax ging consolideren wat er voor zorgde dat SteDoCo het antwoord niet meer kon vinden. Twaalf minuten voor tijd deed de grote kleine man (Kenneth Misa-Danso) de champagne voor Ajax definitief ontkurken. Het moet gezegd worden dat Sergio Cameron en ook Kenneth Misa Danso deze middag onstuitbaar waren en zo kon op aangeven van Paul Quasten Kenneth de 1-4 binnen schieten. Ajax zat op rozen en dat werd drie minuten later helemaal luister bij gezet toen andermaal Kenneth Misa-Danso met zijn derde goal (na en misverstand in de defensie) de 1-5 mocht binnen frommelen. Dat Benjamin de Gans voor de statistieken nog de 2-5 scoorde mocht de pret niet drukken en zo bereikte Ajax voor het eerst in zijn geschiedenis het hoogste podium op amateurvoetbal gebied in Nederland. Bij aanvang van het seizoen 2014-2015 speelden zowel Ajax 1, Jong Ajax en de Ajax Vrouwen en dus Ajax zaterdag 1 allemaal in de hoogste afdelingen. Uniek in onze clubgeschiedenis.

SteDoCo – AJAX 2-5 (0-3)
Scheidsrechter: W.H. Bronsvoort (Deventer)
Toeschouwers: 1500
Scoreverloop:
0-1 Kenneth Misa-Danso (1.)
0-2 Jordi van Duijn (5.)
0-3 Dennis Kaars (12.)
1-3 Sam Versluis (52.)
1-4 Kenneth Misa-Danso (78.)
1-5 Kenneth Misa-Danso (81.)
2-5 Benjamin de Gans (88.)

Gele kaarten: Jamey van der Meer (SteDoCo), Jordi van Duijn (Ajax)
Opstelling SteDoCo:
Ruud de Groot, Levi Slob, Erik de Kruijk (50.Fabian van Horssen), Benjamin de Gans, Chris Boom, Jamey van der Meer (75.Arjan van Vuuren), Coen van der Waal, Roel de Kruijk, Pascal van Delden, Sam Versluis (85.Roy Stuiver), Willem Looijen.
Opstelling Ajax:
Danny Been, Dwight Gefferie, Siver Abdulrahman, Jordi van Duijn (70.Laurent Delorge), Rience Schurman, Kevin de Visser, Glenn van Zoolingen, Yuri Rose (54.Paul Quasten), Sergio Cameron (83.Kid Ronday), Dennis Kaars, Kenneth Misa-Danso

Tot slot mijn dank aan Paul Buffing voor de wederom geweldige statistische kennis en Rob van Vliet voor jouw prachtige foto’s.

Tekst: Marcel Wagenmakers

Detlef Le Grand opvolger Yuri Rose

Detlef Le Grand (52) is de opvolger van Yuri Rose. De huidige trainer van Ajax zaterdag 2, waar hij al vijf seizoenen de scepter zwaait, wordt doorgeschoven nu onlangs bekend is geworden dat Rose komend seizoen trainer is van Ajax JO17-1. De geboren Zaankanter is al jaren zeer succesvol trainer bij Ajax met het tweede zaterdagteam, werd daarmee tweemaal kampioen in de reserve hoofdklasse (2016 en 2017) en heeft onder meer voor een continue doorstroming van spelers naar het eerste team gezorgd.

Yuri Rose verlaat Ajax Zaterdag

Nadat hij laatst in een interview op deze site had aangegeven dat hij ook komend seizoen bij Ajax Zaterdag 1 trainer zou zijn heeft Yuri Rose inmiddels een andere betrekking aangeboden gekregen: de hoofdtrainer gaat na de zomer namelijk aan de slag bij Ajax Onder-17. Wij begrijpen dat hij deze mooie kans niet kon laten lopen en wensen hem veel succes  bij deze nieuwe  uitdaging.

Interview met Toer Bouwman

1920dvs-aja03

Toer Bouwman gaat komend seizoen spelen voor Noordwijk. Na twee seizoenen Ajax en zijn jeugdopleiding bij Buitenveldert wil hij zien of hij op een hoger niveau (Tweede Divisie) ook mee kan komen. Tijd voor een interview met deze sympathieke Amsterdammer die in juni 21 jaar wordt.

Allereerst, gaat het met jou in deze turbulente tijd?
“Ik ben gezond en mensen om mij heen ook dus dat is heel fijn. Ik probeer zoveel mogelijk mij aan de regels te houden, maar hoe langer het duurt hoe meer ik de neiging heb om gewoon weer mijn normale leven op te pakken. Ik train veel, maar de motivatie om dat te blijven doen gaat wel langzaam naar beneden. Het wordt een mentaal dingetje, omdat je geen punt op de horizon hebt om naar uit te kijken. Je moet jezelf constant prikkelen om iets te doen.”

Stel jezelf eens voor aan de bezoekers van deze site.
“Ik ben Toer, 20 jaar oud en heb nu twee seizoenen bij Ajax amateurs gespeeld. Ik heb mijn hele jeugd doorgebracht bij SC Buitenveldert en heb na mijn jeugdperiode de kans gekregen om mij verder te ontwikkelen bij Ajax.”

1920aja-sne03

Waarom ben je twee seizoen geleden naar Ajax gekomen?
“Ik kwam uit de JO19-1 van sc Buitenveldert en ging het volwassen voetbal in. Ik had ondertussen al wat meegetraind met het eerste elftal, maar nog niet de kans gehad om een wedstrijd te spelen. Via een docent (Dion Glumac, nu assitent-trainer van Ajax zaterdag 2 en komend seizoenen assistent-trainer van Yuri Rose) van de school waar ik toen op zat (Sportacademie Amsterdam) werd ik gevraagd om een keer een proeftraining te doen voor het 2e elftal van Ajax amateurs. Ik kende al heel wat jongens die dat jaar in het tweede voetbalde en hoorde goeie verhalen. Uiteindelijk werd ik na mijn eerste proeftraining al aangenomen voor het tweede elftal. Toen was de keuze, ga ik in het eerste bij Buitenveldert spelen of ga ik naar Ajax 2? Na goed nagedacht te hebben wilde ik iets nieuws proberen, ook met zicht op Ajax zaterdag 1 waar ik dan naartoe kan werken. Ik werd gevraagd om de voorbereiding mee te doen met het 1e elftal na wat afmeldingen en blessures. Ik heb toen de kans gekregen, gepakt en sindsdien nooit meer bij het 2e elftal geweest.

avRleZn

Heeft de club jouw verwachtingen waargemaakt en waarom?
“Om eerlijk te zijn is alles boven mijn verwachting uitgepakt. Ik ging met de intentie naar Ajax om mij te ontwikkelen en eventueel ooit aan te sluiten bij het eerste elftal. Door op dat moment het geluk dat er blessures waren bij het eerste en de assistent-trainer (Johnny Merks) mij kende van Buitenveldert, kreeg ik mijn kans en viel ik goed in het team. Ik heb toen heel veel wedstrijden achter elkaar mogen spelen totdat ik een blessure opliep die mij uiteindelijk 4,5 maand uit de roulatie heeft gehouden. Ik heb toen best veel nagedacht over hoe het zou zijn als ik weer fit was aangezien het team best goed draaide en de spelers op mijn positie gewoon goede wedstrijden speelden. Toen ik weer fit werd op het trainingskamp in Spanje, mede dankzij de top faciliteiten en fysio’s van Ajax, veroverde ik na een paar weken mijn plek in de basis elf weer terug. Dit seizoen met een nieuwe ploeg heb ik eigenlijk bijna alles gespeeld en mij goed ontwikkeld denk ik.”

tYiL4Vv

Om welke reden(en) verlaat je Ajax voor Noordwijk?
“Toen ik naar Ajax kwam om in het tweede elftal te gaan voetballen had ik nooit kunnen denken dat ik nu, 2 jaar later al zoveel leermomenten en wedstrijden op dit niveau heb kunnen spelen. Ik heb altijd al vertrouwen in mijzelf gehad dat ik bij Buitenveldert niet tegen me plafond zat qua niveau. Nu ik heb ervaren hoe het op dit niveau is, ben ik tegen heel wat leermomenten tegengekomen en heb mij ontwikkeld naar een steeds stabielere speler in mijn ogen. Toen Noordwijk zich meldde heb ik er goed over nagedacht, maar ik wil altijd op zoek naar mijn plafond in mijn carriere. Waar dat plafond is weet ik nog niet, want tot nu toe is alles heel positief uitgepakt. Ik heb de motivatie om alles eruit te halen wat er in zit en ik ben heel benieuwd naar waar het kan eindigen. Noordwijk speelt op het hoogste amateurniveau van Nederland en zij wilden mij erg graag toevoegen aan hun selectie. Het is een club die jonge jongens veel de kans geeft, ongeacht waar je in je verleden gevoetbald hebt gaat het bij hun wat je presteert in het heden. De club gaf mij een goed gevoel en ik denk dat het een mooie volgende stap is in mijn carriere.”

DZq1qtk

Waarom ben je verdediger geworden?
“Ik heb inderdaad mijn hele jeugd als een ‘6’ gespeeld. Toen ik bij Ajax kwam heb ik bij het bespreken over mijn posities verteld dat ik ook centraal achterin kan spelen en omdat een sterk punt mijn coaching is zagen ze daar meer mijn toekomst. Ook omdat er veel blessures achterin waren in de voorbereiding bij het eerste heb ik daar de kans gekregen en heb ik mij daar kunnen ontwikkelen. Als ik op het middenveld moest spelen op Derde Divisie niveau had ik nooit gestaan waar ik nu was denk ik. Die positie is best ingewikkeld en lastiger voor een speler zoals ik dan centraal achterin. Ik denk als ik het nu terugkijk dat centraal achterin mij beter ligt dan op het middenveld dus ben blij met deze keuze.”

Wat hoop je in de toekomst als verdediger te bereiken?
“Mijn droom is nog steeds om van mijn ‘hobby’ mijn werk te maken en doe er elke dag alles aan om dit te bereiken. Ik ben nog jong en heb al heel wat stappen de goede richting op gezet. Je hebt weinig spelers die zo laat nog zijn gaan bloeien en prof zijn geworden maar ik doe er alles aan om het te bereiken. Koen Blommestijn is een mooi voorbeeld dat nog alles kan. Ik ben erg blij voor hem dat hij deze mooie stap naar FC Volendam heeft kunnen maken en heb hem beloofd achterna te gaan.”


FOuPTFl

Nadat je er vorig seizoen een tijdje uit was met een blessure was je nu alweer een tijdje fit maar werd het seizoen abrupt onderbroken. Hoe heb je dat ervaren?
“Het is allemaal heel snel gegaan. Ik weet nog dat wij gewoon trainde naar de wedstrijd van zaterdag en dat we vrijdagavond opeens te horen kregen dat alle wedstrijden waren afgelast. Sindsdien zijn we als team niet meer bij elkaar gekomen omdat dat volgens de regels niet mag. Ik baal er ontzettend van, want wij hadden elke training heel erg veel lol en werkten hard om ons als team en individueel te ontwikkelen. Ik had mij natuurlijk ook een heel anders afscheid voorgesteld. We hebben echt een heel erg leuk team en we groeiden steeds meer naar elkaar toe, dat zag je ook terug in de wedstrijden.”

Wat mis je op dit moment het meest aan voetbal?
“Dat zijn veel dingen! Voetbal is echt mijn leven. Ik kijk alles wat er op tv is en het leukste wat er is is voor mij op het veld staan. Het team mis ik ook heel erg. Wat ik al zei, hadden we echt een heel erg leuk team dit jaar en ik ging echt altijd met plezier naar voetbal. Sowieso wedstrijden spelen mis ik het meeste denk ik. Het gevoel dat je weer het veld op mag en kan laten zien wat je in huis hebt is het lekkerste gevoel wat er is. Ik denk dat ik dan voor iedereen in het team spreek.”

Wil je nog wat kwijt aan lezers van dit interview?
“Ik wil Ajax heel erg bedanken voor de kans die zij mij gegeven hebben. Ik heb mij heel erg kunnen ontwikkelen tot de speler wie ik nu ben. Het is ontzettend jammer dat mijn tijd bij Ajax er op deze manier op zit, maar dat is nou eenmaal hoe het is.”

Tekst: Rob van Vliet

Het Ultieme Fotomoment (deel 5)

In deze nieuwe rubriek halen we een bijzonder Ajax zaterdag moment terug aan de hand van een unieke foto geschoten door onze huisfotograaf Rob van Vliet. In aflevering 5: PENALTY KILLER STEPHAN VEENBOER

Je hebt drie soorten keepers; één die heerst in het strafschopgebied, één die een echte lijnkeeper is en dan heb je ook nog de doelman die er om bekend staat een echte penaltykiller te zijn. De keepers die over de twee eerst genoemde expertises beschikken zijn direct geweldige sluitposten en dan heb je letterlijk een topkeeper onder de lat. Het komt echter niet vaak voor dat zo’n doelman ook de derde kwaliteit, het stoppen van strafschoppen, ook nog eens in zijn wapenarsenaal heeft zitten.

Zonder al die andere geweldige keepers die in het verleden het doel van Ajax zaterdag met verve verdedigden ook maar enigszins te kort te doen, moet ik zeggen dat we met Stephan Veenboer nu een doelman hebben die mij op de tribune altijd het gevoel geeft dat we met 12 man voetballen. Een leeuw in zijn strafschopgebied en een panter op de lijn met super reflexen. Om tot de kern van het verhaal te komen stappen we terug in de tijd naar zaterdag 2 juni 2018 de halve finales van de nacompetitie om promotie naar de Derde Divisie. Daar wachtte ons in een tweeluik een geduchte tegenstander namelijk Ter Leede uit Sassenheim. De eerste wedstrijd in Amsterdam op dinsdag 29 mei 2018 troffen wij een furieus jagend Ter Leede in de openingsfase op een kletsnat De Toekomst. Ajax werd gedwongen echt zaterdag voetbal te spelen en te anticiperen, maar dat ging de Amsterdammers echter bijzonder goed af en dodelijk effectief wist Ajax twee keer te scoren.

Met een luxe 2-0 voorsprong werd er afgereisd naar Sassenheim, maar gerust waren we er niet op die bewuste zaterdag. Beducht op weer zo’n explosieve openingsfase bleek het tegendeel waar. Ter Leede begon gewaarschuwd door het vorige duel heel voorzichtig en Ajax kreeg hierdoor het nodige zelfvertrouwen en vergat zelfs de definitieve trekker over te halen. Na een 0-0 ruststand scoorde Ter Leede net zo onverwacht als Ajax in Amsterdam plotseling de 1-0 en werd het onmiddellijk een andere wedstrijd. Toen de scheidrechter plots in de 71e minuut naar de penaltystip wees vanwege een vermeende overtreding van Roy Deken (zonder dat de bal in buurt was) en de 2-0 volgde was het vrezen dat Ajax zou wankelen. Ajax herpakte zich echter Derde Divisie waardig.

DSC-5714-rvv

Na een spannende verlenging volgde de onvermijdelijke strafschoppenserie met de hoge finale inzet. Nou had trainer Jorg Smeets al eerder dat seizoen tijdens de districtsbeker wedstrijd tegen EDO (1-1) een ‘Tim Krulletje’ uitgehaald. Onze vaste bekergoalie Jan Ziere werd toen vlak voor tijd gewisseld voor Stephen Veenboer omdat hij een reputatie had penalty’s te stoppen. Nadat Ajax die bewuste avond de eerste miste en wij het ergste vreesde bleek Jorg zijn gelijk te halen. Door twee gestopte pingels van Stephan ging Ajax door naar de kwartfinale. Ook deze bewuste zaterdag in Sassenheim zakte iedereen die Ajax lief is de moed in de schoenen toen Ajax de tweede strafschop miste en Ter Leede vervolgens met 2-1 de leiding nam. Toen Ajax na de 4e strafschop (Stanley Akoy) op 3-3 kwam had Ter Leede nog twee mogelijkheden te goed.

DSC-5742-rvv

Opnieuw stond Stephan Veenboer op en voorkwam de hernieuwde voorsprong door deze penalty te stoppen. Beheerst scoorde Edwin Soenarto de 3-4 voor Ajax. Het hethuzarenstukje van Veenboer volgde direct. Eenvoudig pareerde de reddende engel ook de laatste strafschop en Ajax stond in de finale! Dat zijn redding er mede toe leidde dat Ajax uiteindelijk promoveerde naar de Derde Divisie maakte zijn actie van historische waarde. Nog belangrijker … Veenboer beschikt dus ook over het derde (in Nederland veel te vaak onderschatte) keeperswapen.

DSC-5797-rvv

Op de foto zie je ontlading bij zijn medespelers die hem omhelzen, maar tevens ook koesteren. Zo’n doelman wil je in je elftal hebben … zie die blije koppies.

tekst : Paul Buffing
foto’s: Rob van Vliet

Interview met Detlef Le Grand

Allereerst: hoe gaat het met jou en jouw familie in deze coronatijd?
Met mij en ons gezin gaat het goed en met de rest van de familie gelukkig ook! We maken er samen het beste van en ik hoop voor iedereen dat er snel een ommekeer komt in het bestrijden van dit ernstige virus.

Kan je wat meer vertellen over jouw achtergrond als speler/trainer?
Ik ben op 7-jarige leeftijd begonnen in Zaandam en ik heb daarna in Lelystad in de jeugd bij VV Unicum gespeeld. Daarna heb ik bij PEC Zwolle onder 19 en jong PEC Zwolle gevoetbald en betaald voetbal bij FC Emmen. De meeste seizoenen heb ik gespeeld bij D.V.S. ’33 (3e divisie) als linksbenige middenvelder. Daarnaast heb ik met het Nederlands Studenten Elftal meegedaan aan de Universiades in Engeland (Sheffield) en Buffalo (V.S.).
Ik ben als hoofdtrainer werkzaam geweest bij VV Zeewolde en VV Unicum. Daarna bij D.V.S. ’33 en AFC Ajax amateurs I als assistent en nu bij AFC Ajax amateurs II eindverantwoordelijk als Trainer Coach. De doelstelling is zorg dragen voor de doorstroom van talentvolle spelers, kampioen worden en de beker winnen.

In hoeverre ben je momenteel nog met voetbal bezig?
Ik heb samen met mijn staf de selectie voor komend seizoen samengesteld. Er gaan drie spelers naar het eerste (Yarimo Janzen, Kenneth Dames en Anouar Moussa) en we hebben vanuit het netwerk en de selectiedagen nieuwe spelers vastgelegd. Ik ben bezig met een jaarplan voor de trainingen en heb regelmatig contact met de spelers om te vragen hoe het met ze gaat en ik wil dat ze het trainingsschema volgen dat ze mee hebben gekregen en stuur ik ze wedstrijdbeelden. Daarnaast volg ik een aantal interessante Webinars (o.a. van de Ajax coaching Academy en de KNVB) om me als trainer verder te verdiepen.

Hoe (vaak) hou je contact met de spelers en staf van Zaterdag 2?
Met Andre Stuijf heb ik bijna dagelijks contact en met mijn assistent Dion de afgelopen weken heel intensief over de selectie en over de afronding van zijn KNVB cursus UEFA B door het geven van feedback. In de week zelf heb ik regelmatig contact via de app met de spelers hoe het met ze gaat en of ze voldoende fit blijven. We waren aan een succesvol seizoen bezig en dat is voor eenieder balen en dat leeft in de groep. Yuri en ik hebben daarnaast regelmatig contact over de samenstelling van de selecties.

Ben je al bezig met de voorbereidingen van volgend seizoen en hoe denk je dat het eruit gaat zien?
De voorbereiding hebben we al klaar. We hebben een mooi programma met o.a. wedstrijden tegen de eerste elftallen van Wartburgia, OSV, SC Buitenboys en SV de Meer en we doen wederom mee aan het ambitieuze Zilveren Pont toernooi bij de Volewijckers. Met de toespraak van Rutte in het achterhoofd zal hierin geschoven moeten worden – ik heb nog geen idee hoe dat er voor ons uit gaat zien alleen weet ik wel dat het een andere voorbereiding zal worden.

Wat zijn jouw persoonlijke ambities?
Ik heb UEFA A en heb de ambitie om trainer te worden van het eerste elftal. Ik haal er veel voldoening uit om spelers op te leiden en bij Ajax zijn de omstandigheden optimaal! Ik wil me blijven ontwikkelen als trainer en met Yuri Rose en Dion Glumac vormen we ook komend seizoen weer een goed team en halen we het beste uit het team en de spelers naar boven.

Wat mis je op dit moment het meeste aan voetbal?
Alles eigenlijk! Ieder moment dat je met de spelers aan het werk bent tijdens trainingen en wedstrijden samen met Dion, Andre, Tom en Kaj! Het doet je beseffen wat een fantastische sport we hebben bij de beste club van Nederland.

Tenslotte: wil je nog wat kwijt aan de lezers van dit interview?
Ik wens iedereen een goede gezondheid en ik hoop dat we na deze periode weer samen kunnen genieten van het voetballen.

Video van het traningskamp in Barcelona 2020:

Het ultieme fotomoment (deel 3)


DST-2648-rvv

In deze nieuwe rubriek halen we een bijzonder Ajax zaterdag moment terug aan de hand van een unieke foto geschoten door onze huisfotograaf Rob van Vliet.

In aflevering 3: Stanley Akoy komt zijn belofte na.

We gaan terug naar Alphen aan den Rijn op zaterdag 16 juni 2018. Ajax speelt op neutraal terrein de finale om een extra plaats in de Derde Divisie. Na een spectaculair seizoen met vele spraakmakende wedstrijden haalt Ajax de nacompetitie waarin het in een dubbele confrontatie Ter Leede uitschakelt om vervolgens de finale nipt te verliezen van HSV Hoek over twee wedstrijden. Echter, Jong FC Twente trekt zich noodgedwongen terug uit de Derde Divisie voor het daaropvolgende seizoen en de KNVB schrijft een extra finale uit voor de verliezend finalisten Capelle en Ajax. Onderling mogen zij gaan uitmaken wie in het seizoen 2018-2019 in de Derde Divisie mag uitkomen.

Een prachtig toetje na een heel lang seizoen en dat is echter ook het probleem. Niemand had hier rekening mee gehouden. Los van dat de selectie al flink uitgedund is door blessures en schorsingen zijn sommige spelers simpel weg al op vakantie. Jorg Smeets moet letterlijk binnen de vereniging zoeken wie de reservebank kan completeren. Regilio Kranenburg en Thijs Ernest van de zaterdag 2 sluiten aan en zelfs routinier Pierre Tosch van de zaterdag 3 meldt zich.

Het zou tevens de laatste Ajax wedstrijd van Stanley Akoy worden. Onze groeibriljant, die zich via de zaterdag 2 in het eerste speelde, vertrekt naar SC Cambuur om betaald voetbal te gaan spelen. Stanley doet voor de wedstrijd een stoere belofte: “Ik vertrek nooit bij een club zonder dat ik geleverd heb!”. Hij lost zijn belofte in en hoe! Net zoals heel Ajax tot op het bot gemotiveerd is die middag.

DST-2663-rvv

Een korte ingestudeerde (?) corner van Jack van Moerkerk belandt bij Stanley Akoy die naar binnen draait en de bal fraai in de verre hoek krult voor de 0-1. Je ziet op de foto de bal de hoek in krullen. De keeper is al machteloos en verdediger op de doellijn voelt de bal over zijn kruin suizen. Niet alleen Stanley, maar ook Rob heeft met zijn camera op het juiste moment afgedrukt. Capelle zou deze mokerslag niet meer te boven komen mede omdat Stanley, na opnieuw goed voorbereid werk van Jack van Moerkerk en een subliem hakballetje van Sergio Cameron, in de 43e minuut via de paal ook nog de 0-2 voor zijn rekening zou nemen. Genoeg voor de uiteindelijke 1-2 overwinning en PROMOTIE naar de Derde Divisie.


DST-2676-rvv

Maar de camera van Rob ratelt na de goal door en dat is maar goed ook! Want onze kleine held was zelf bescheiden buiten de foto gebleven. Op de volgende foto’s zie je hem naar de kant sprinten waar hij naar zijn coach rent en aan zijn lachende gezicht zie je hem zeggen … “ik had het toch beloofd, bij deze!”

DST-2685-rvv

Tekst: Paul Buffing
Foto’s: Rob van Vliet

De historie van ons aller Ajax Zaterdag: deel 2

Seizoen 1984-1985: Moeizame start in harde 2e Klasse AVB

De bliksemstart van Ajax zaterdag in zijn debuutseizoen 1983-1984 bracht niet allen het eerste kampioenschap, maar tevens promotie naar de 2e Klasse AVB (Amsterdamse Voetbal Bond). Benieuwd na de kracht van de nieuwe opponenten startte Ajax met een uitwedstrijd tegen DWG op sportpark Ookmeer. Ajax speelde deze partij werkelijk prachtig attractief voetbal, maar de voetbalgoden waren kennelijk nog op vakantie want als je zo oogstrelend speelt maar je mist net steeds dat beetje geluk dan bekruipt je toch het gevoel van onrecht. In de 2e helft probeerde Ajax het door DWG onder druk te zetten op eigen helft maar de bal wilde er maar niet in. Tot onze grote frustratie werd een counter Ajax noodlottig waardoor Door Wilskracht Groot zijn naam eer aan deed. De 1-0 nederlaag voelde er niet minder onterecht door.

Een week later bij Amstelland uit was het tijd voor de revanche. Nu werd het verschil tussen de 3e en 2e klasse AVB razendsnel duidelijk. Ajax ging onverdroten door waar het een week eerder gestopt was, maar het voetbal was te opportunistisch. Één uitval en het was opnieuw 1-0 achter. Knap was wel dat het opgebouwde zelfvertrouwen van het seizoen ervoor ongeschonden bleef, want Ajax vertrouwde op zijn aanwezige klasse en liep na een 1-2 ruststand uiteindelijk naar een ruime 1-5 zege. Rolf Grootenboer en Ron Oudendijk scoorden er ook een niveau hoger lustig op los. Een week later volgde de 3e uitwedstrijd op rij … alhoewel uitwedstrijd? De tegenstander was WVHEDW voor een onvervalste Voorland derby. Het was letterlijk het hek dat het hoofdveld van Ajax op Voorland scheidde met dat van WVHEDW. Open zetten (wat ook gebeurde) en je was op bezoek bij de buren op hun hoofdveld. Ajax kleedde zich dan ook in de eigen kleedkamer om en liep vervolgens naar het veld van WVHEDW. De AVB ten top. Of dit kwaad bloed zette bij onze opponent? Of het was het een David tegen Goliath gevoel? De wedstrijd was in ieder geval snel en agressief van
WVHEDW kant. WVHEDW werd namelijk in die tijd een beetje gezien als de laagst spelende club van Amsterdam. De zondag 1 van WVHEDW speelde namelijk op het laagste AVB niveau naast stadion De Meer. Letterlijk de enige keren dat je gejuich hoorde als WVHEDW thuis speelde was als de Ajax profs 50 meter verderop in De Meer scoorden.

Ajax zaterdag speelde die middag echter slim voetbalspel en kwam op 0-1. WVHEDW gaf niet op en maakte de 1-1. Ajax kwam weer op 1-2. De buren kwamen terug tot 2-2! Toen ik na de 2-3 met een geruststellend gevoel al in gedachten was bij wat ik zou gaan bestellen bij Kamlag (kantine Ajax) na afloop, vloog toch nog de 3-3 erin. Na deze domper trof Ajax zaterdag opnieuw een harde, maar slimme tegenstander (UCO) in eindelijk een keer een thuiswedtrijd, maar tevens de 2e nederlaag 0-2. Welkom in de 2e Klasse AVB! De Eland SDC speelde bij Ajax thuis slimmer en won met 2-4. Hierna werd Amstelland na een galavoorstelling met 7-1 huiswaarts gestuurd en zo ging het hele seizoen. Tegenover een ontluisterende nederlaag tegen de uiteindelijke ongeslagen kampioen WVHEDW (1-3) stond er een mierzoete revanche op DWG 2-0. Ook herinneren wij ons een heerlijke pot tegen de uiteindelijke nummer 2 De Meteoor (3-3). Een stevig spelend Brandweer bezorgde ons een 0-1 nederlaag. Na een 9e plaats na 8 wedstrijden volgde halverwege het seizoen een 7e plek. Voor het slot van de competitie, met nog 4 wedstrijden te spelen, stond Ajax zaterdag zelfs op dat moment op de nog hoogst haalbare 3e plek. Deze kon echter niet geconsolideerd worden en zo beëindigde onze mannen de 2e klasse A van de AVB na 20 wedstrijden met een 6e plaats met 9 zeges tegenover acht nederlagen.

Gezien het voetbal was de positie te laag, maar de harde leerschool van dit seizoen werd zeker meegenomen naar het volgende. De weg naar boven zou niet over rozen gaan. Ajax was in een klasse terechtgekomen waar een Duitse ‘koste wat kost’ winmentaliteit telde. Hard en uitgekookt.

Tekst: Paul Buffing

Interview met Niels van der Steen


Na twee seizoenen bij Ajax gespeeld te hebben gaat verdediger Niels van der Steen ons deze zomer verlaten voor een (her)nieuw(d) avontuur bij SDO Bussum. Om gepast afscheid van hem te nemen, hadden wij onderstaand interview met hem.

Allereerst Niels: hoe gaat het met jullie in deze turbulente tijd?
– Het gaat wel prima, mijn vriendin en ik werken allebei vanuit huis en dat is behoorlijk gek. Ik ging van vanuit mijn werk door naar het voetbal en naar bed en dat bijna de hele week door. Nu zit ik de hele week thuis en dat is gek. Maar we maken het goed.

Stel jezelf eens voor aan de bezoekers van deze site.
– Mijn naam is Niels van der Steen, ik ben 23 jaar en ik woon en werk in Almere. Ik werk als combinatiefunctionaris, wat betekent dat ik in contact sta met een aantal verenigingen binnen Almere en voor die sporten ook clinics geef. Dit door de hele stad, voor jong en oud, om hen zo kennis te laten maken met de sport en in beweging te brengen. Van de F’jes tot aan de senioren heb ik Buitenboys gevoetbald.

Waarom ben je twee seizoen geleden naar Ajax gekomen?
– Teamgenoten van mij bij Buitenboys brachten mij in contact met Detlef Le Grand (trainer Ajax zat.2 ) en na een paar keer te hebben meegetraind kreeg ik te horen dat zij mij graag daar zagen voetballen. Als je de kans krijgt om bij Ajax te voetballen kan je natuurlijk geen nee zeggen. De faciliteiten, de begeleiding en natuurlijk niet te vergeten dat mooie tenue. Die keuze was makkelijk gemaakt.

Heeft de club jouw verwachtingen waargemaakt en waarom?
– Absoluut, zoals ik al zei de faciliteiten en begeleiding dat is gewoon top.

Waarom ben je verdediger geworden?
– Daar ben ik in de jeugd al neergezet en ook bijna altijd gespeeld. Ook wel eens een seizoen op het middenveld of voorin gevoetbald, maar ik vind het mooi dat ik mijn team kan helpen met het verdedigen van het doel en daarna vanuit mijn positie proberen het team tot scoren te laten komen.

Om welke reden(en) verlaat je Ajax voor SDO?
– In mijn ogen had ik geen uitzicht op het eerste elftal en ik denk dat elke voetballer het liefst in een eerste elftal speelt. Daarnaast heb ik tot mijn 4e in Bussum gewoond en wonen er nog altijd vrienden en familie van mij daar. Mijn familie loopt ook al wat jaren rond bij SDO. Zo weet ik dat het een gezellige vereniging is waar op zondag ook behoorlijk wat mensen langs de lijn staan. Dat vind ik mooi om voor die mensen te mogen voetballen.

Wat hoop je in de toekomst als verdediger te bereiken?
– Ik ben niet zo van mijn toekomst uitstippelen. Het belangrijkst vind ik dat ik speel en ik ben benieuwd welk niveau ik aan ga kunnen. Wel wil ik vooral ervaring op doen zodat ik uiteindelijk terug kan keren naar mijn club Buitenboys en hen hogerop kan helpen.

Hoe heb je dit toch wel succesvolle seizoen totdat het abrupt eindigde beleefd?
– Het was een leuk seizoen. Een leuke en volledige groep hebben we waardoor we ook wat meer mogelijkheden hadden in vergelijking met vorig seizoen. We hebben een goed trainingskamp gehad en ik weet zeker dat we voor het kampioenschap en de beker waren gegaan.

Wat mis je op dit moment het meest aan voetbal?
– Het spelletje, het plezier, met je vrienden op het veld staan … dat mis ik vooral. Maar ook het ritme waar ik het over had. Naar het werk, door naar de club om te trainen en in het weekend de wedstrijden.

Wil je nog wat kwijt aan lezers van dit interview?
– Ik wil de club bedanken voor de mooie kans die ik heb gekregen en zo mij hier heb mogen ontwikkelen, mijn wedstrijden op De Toekomst heb mogen spelen. Dat kunnen maar weinig mensen zeggen. Stay home en stay safe aan iedereen!

Tekst en foto’s: Rob van Vliet